Skogsek

Quercus robur
Bokväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Frukt

Använd till

BrödSnacks

Användning

Ekollon är beska i smaken på grund av den höga andelen garvsyra. De kan inte ätas utan först ha kokats eller rostats, vilket mildrar smaken. Plocka antingen de gröna frukterna innan de fått skal, eller de som mognat och fått skal. De omogna är mildare i smaken medan de mogna har ett högre näringsinnehåll.

Rostning i ugn eller på glöd: Rosta i ca 15 minuter i 275 grader tills skalet blir brunförkolnat. Skala sedan ekollonen.
Kokning: Koka skalade ekollon i vatten som byts några gånger tills dess att vattnet inte smakar beskt.

Bröd

Ekollonen kan ingå i brödbak. Det krävs dock mer jäst i degen än vanligt eftersom ekollonen jäser dåligt.
Alt 1. Skala och koka gröna ekollon mjuka i lättsaltat vatten. Mal dem sedan i en köttkvarn medans de är varma.
Alt 2. Torka, skala och mal (kaffekvarn eller mixer). Lägg mjölet i en tygpåse och häll kokande vatten över, för att få bort garvsyran. Blanda massan med samma mängd mjöl och använd blandningen istället för rent mjöl i recept för bröd, kakor eller smuldeg.

Snacks

Alt 1. Stänk över smält smör och lite salt.
Alt 2. Doppa ekollon i en sockerlag (2 delar socker och 1 del vatten) och torka därefter.

Kaffesubstitut

Rosta ekollonen med skal i ca 20 minuter, koka sedan några minuter. Därefter torkas de och mals till pulver. (Även maskros, cikoria, kvickrot och snärjmåra kan fungera som koffeinfritt kaffesubstitut.)

Innehållsämnen

Ekollon har likt andra nötter ett mycket högt energi och näringsvärde och kan därför vara mycket användbara i överlevnadssituationer. Färska ekollon innehåller stärkelse (60%), fett (4%), protein (7%) och garvsyra.

Växtplats

Ek växer vilt i hagar och skogar i södra Sverige upp till Dalälven. Klarar att växa norrut om den planteras men bildar då inga ekollon, med undantag för södra norrlandskusten.

Förekomst

Se större karta med observationer av skogsek.

Övrigt

Skörd av ekollon ingår inte i allemansrätten – markägarens tillstånd krävs. Detta gäller även för bokollon, hasselnötter, granskott och björksav.

Skapad


UppdateradNamn på andra språk

Kommentarer till skogsek


 • Åsa

  Jag undrar hur länge ekollon är giftiga för betesdjur? Jag har frågat veterinär, arborist men ingen kan svara på det. Är de mindre giftiga när de blivit bruna/mognat? Mycket tacksam för svar då jag både förlorat får och haft sjuk häst. Skogskunskap.se tipsade om att jag kanske kunde få svar här?! Mvh Åsa

 • Carola Nielsen

  hej

  har läst att man kan sätta ekollon i vas med vatten.
  kommer sedan rötter, och vackra ekblad.Vill gärna prova detta.

 • Kim

  Hur länge kan man lagra bruna ekollon med skal? (ej förvällda menar jag) för att använda i framtiden, så man kan göra ett slags förråd.

 • Jonathan Netz

  15 minuter i 275 C°??? När jag testade och då
  hade jag 250 C° i ugnen så hann de bli rakt igenom svartförkolnade redan vid ca 10min. Testade idag att rosta ekollon över glöd när jag elda och det behövdes inte ens 5 minuter för att få bord den bittra garvsyran. Tror då inte att det behövs så mycket längre tid heller i ugnen om man nu ska ha det i 275 C°.

  Sedan undrar jag hur det ser ut när det är brun förkolnat
  Skalen är ju redan bruna :s

 • Malin

  Hej, jag undrar om tanniner, hästar kan ju bli sjuka när dom ätit ekollon just pga av att dom innehåller tanniner som kan göra dom förgiftade. Hur är det med människor, är vi inte känsliga för det?

  • William

   Man ska rosta och sedan förvälla ekollon för att de ska bli ätbara, fast om du vill göra det bör du nog kolla upp en beskrivning för själv har jag aldrig gjort det men man bör inte äta ekollon direkt från trädet. Inte för att det är farligt i små mängder (men i alltför stora mängder med otillagade) men det smakar inte heller gott.
   Men jag har hört att när man rostat dem och förvällt dem smakar de väldigt gott. Varsågod 🙂

   • Malin

    Tack! Antar att de där tannierna försvinner vid tillagning. Det verkar logiskt. Ska prova ekollon i år, alltid kul testa något nytt 😊

    • William

     Ingen orsak, bara kul att hjälpa till 🙂
     Jag sa nog med testa ekollon någon gång, jag har sett ett program där Ray Mears testar det, och han tyckte det var gott.

 • Naturnörd

  Hej
  Spelar det någon roll att de ekollon man hittar har svarta fläckar på/i sig. Alltså efter att man skalat dem. Undrar om det kan vara något farligt mögel eller liknande. När jag plockade ekollon(från marken) och kokade dem var nästan alla lite fläckiga så vi vågade inte äta dem även om det luktade gott.

 • mehmet..o765816777

  hej jag bruka eta up ekollon jag tycker dett ät got eftersom i kurdistan okså fins men vii har jetti stora vii bruka eta upp det är ingen proplem och voran i kurdistan gamla tiden dem görde kaffe med dem ………….

  • ebe

   jag äter ekollon från kurdistan just nu, de är jättestora. Alla frukter är ju större där. :)))

 • Sivan från norge

  Hej Helen. Dom ekar som du kan se” mask = groddembrot ” växer med all säkerhet på ett för trädets frukter, en för blöt miljö. Dom flesta av dom frukterna gror för snabbt och blir nästan aldrig till trän. Så fick jag lära mig hur det låg till mlt tidigt i grundskolan, av en mkt kompetent lärarinna som lärde oss massor om naturens skafferi, där mkt ansågs som giftiga.
  Jag har passerat 50 sträcket nu och det säger väl en hel del om sanningshalten. Mkt protein ich nyttigt fett kommer dig till godo om du förbehandlar dom rätt, själv gör jag mjöl av mitt resiltat och det blir gott med rätt hantering. Prova, du blir inte sjuk av garvsyra´men ge inte upp för det. Lycka till.

 • Mathias

  Kan ni lägga upp lite recept, där man använder Ekollonen?
  Skulle gärna vilja veta vad man kan göra med dom och idén om att ta vara på allt som växer fritt i skogen är kittlande.

 • Helén

  Hej!
  Jag arbetar på en förskola och tillsammans med barnen har vi tittat på ekollon, både mogna och bruna som har ”ruttnat” som barnen säger. I de ruttna ekollonen finns det en vit mask, hur kommer det sig?

  • Mr. Donguri

   Den klassiska ek-gränsen går vid dalälvens sydligaste utmynning i höjd med Avesta i Dalarna, men den gränsen är dock utdaterad. Jag har sedan år 2004 samlat upp mogna ekollon från planterade ekar inne i Falun här i Dalarna. Ekollonen lossnar moget gulgröna från ”kopparna” medan ekarnas blad fortfarande är gröna i mitten av September, lite blåst räcker. Har planterat ekollon bl.a på vår sommarstuga, de som inte blir ätna av räven gror och vissa når nu upp till 2 m. Kan även berätta att det växer ett Valnötsträd i Läroverksparken i Falun som dessutom överlevt de två senaste jättekalla vintrarna. Att Falun skulle ligga i växtzon 5 är helt fel. Hört att ekar även förvildar sig i västerdalarna och efter östkusten upp till Örnsköldsvik. Klimatet har nämligen blivit avsevärt varmare de senaste 30 åren. Det verkligen dags att förnya växtzonerna och trädens utbrednings områden.