Cikoria

Cichorium intybus
Korgblommiga växter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaKnoppRot

Använd till

SalladSoppaVarmrätt

Användning

Blad

Bladen hos cikoria kan användas råa i sallad eller kokas. De har en besk smak, särskilt när växten blommar, men kan mildras genom att sätta en hink över plantan eller genom blanchering.

Blomma och knopp

Blommorna kan också användas i sallad och knopparna kan syltas.

Rot

Roten kan kokas och användas som rotgrönsak, bäst är de unga rötterna. Skörda rötterna första året innan blomning. Rostad cikoriarot kan (som kvickrotekollon och snärjmåra) fungera som koffeinfritt kaffesubstitut.

Som medicin

Cikoria är lätt laxerande och kan användas vid förstoppning; stimulerar aptiten och matsmältningen; urindrivande och har renande verkan på urinvägarna.

Innehållsämnen

Roten innehåller fett, proteiner, bitterämnen och sockerarten inulin som sägs vara bra för diabetiker eftersom det inte påverkar blodsockret. Bladen innehåller dessutom vitaminerna C, K, P och dikaffeylvinsyra.

Förväxling

När växten är ung och endast bladrosetten är utvecklad är cikoria mycket lik maskros. För att skilja dem åt kan man titta på bladens undersida; hos cikorian är mittnerven hårig (se bild) och hos maskros är den slät.

Växtplats

Vildväxande på torr, kulturpåverkad och kalkrik mark i sydligaste Sverige; Öland, Gotland samt delar av Skåne. Cikoria växer ofta i vägkanter och kallas även för vägvårda.

Förekomst

Se större karta med observationer av cikoria.

Övrigt

Cikoriasorter odlas också som sallat och saluförs som endivesallat, rossisallat, radicchio och friséesallat.

Skapad


Uppdaterad



Referenser

Namn på andra språk

Anderberg, A. (2003). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/cicho/cichint.html [2012-06-22]Ingmanson, I. (2007). Kan man äta sånt?. [Ny, omarb. utg.] Stockholm: PrismaIrving, M. (2009). The forager handbook: a guide to the edible plants of Britain. [London?]: EburyKällman, S. (2006). Vilda växter som mat & medicin. 2. utg. Västerås: IcaLjungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaPlants for a future (u.å.). http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Cichorium+intybus [2012-06-22]Sandberg, F. & Göthberg, G. (red.) (1983). Örtmedicin och växtmagi. 1. uppl., 2. tr. Stockholm: Det bästaWikipedia (2012). Radicchio. http://en.wikipedia.org/wiki/Radicchio [2012-06-22]

Kommentarer till cikoria


  • Fredrick

    Finns nära Mälarhöjdens kyrka i Stockholm

  • Brit

    Går det inte odla i Västerbotten?

  • Fredrik Olsson

    kaffesurogat
    500gram vetekli
    80gr sirap
    10gr maltsirap
    50gr torkad rot stamm av cikoria
    blanda allt på spis i kastrull svag värme rör om till sirap smält blandats med vetekli
    häll i en ungsform 175grader rosta tills det blir brungrädad gyllenbrunt
    använd kaffekvarn ska bli finmalet
    1dl räcker till 2koppar kaffe ca 0.75dl
    1-1.5dl variera styrka
    tillsätt 2kryddmåt neljika i kaffefiltret vid bryggning

  • Chris Bjuvheden

    Växer på vår äng på Norra Viken Molkom.

  • Eddy Engström

    Har planterat Klövvilt åker en vilfoderblandning från Prodana. Där ingick Cikoriafrön, andra året kom de upp ordentligt, med hög kraftig stam,stora blad ock blå mkt vackra blommor. Nu när snön kommit, ca 1 dm äter älg och rådjuren av denna växt som de verkar gilla. Platsen är Överstbyn, 5 mil norr Boden. De borde väl inte klara denna växtzon, eller??

  • adam

    kan rostas med andra växter o brygga koffein fritt kaffe
    finns att köpa i polen..
    googla kawa inka

  • Kjell Petersson

    Klart den växer i Blekinge. Inte vanlig, men den är på spridning i hela södra Sverige.

  • carina

    Så den växer inte i Blekinge då….?