Bladen hos cikoria kan användas råa i sallad eller kokas. De har en besk smak, särskilt när växten blommar, men kan mildras genom att sätta en hink över plantan eller genom blanchering.
Blommorna kan också användas i sallad och knopparna kan syltas.
Roten kan kokas och användas som rotgrönsak, bäst är de unga rötterna. Skörda rötterna första året innan blomning. Rostad cikoriarot kan (som kvickrot, ekollon och snärjmåra) fungera som koffeinfritt kaffesubstitut.
Cikoria är lätt laxerande och kan användas vid förstoppning; stimulerar aptiten och matsmältningen; urindrivande och har renande verkan på urinvägarna.
Roten innehåller fett, proteiner, bitterämnen och sockerarten inulin som sägs vara bra för diabetiker eftersom det inte påverkar blodsockret. Bladen innehåller dessutom vitaminerna C, K, P och dikaffeylvinsyra.
När växten är ung och endast bladrosetten är utvecklad är cikoria mycket lik maskros. För att skilja dem åt kan man titta på bladens undersida; hos cikorian är mittnerven hårig (se bild) och hos maskros är den slät.
Vildväxande på torr, kulturpåverkad och kalkrik mark i sydligaste Sverige; Öland, Gotland samt delar av Skåne. Cikoria växer ofta i vägkanter och kallas även för vägvårda.
Cikoriasorter odlas också som sallat och saluförs som endivesallat, rossisallat, radicchio och friséesallat.
Anderberg, A. (2003). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/cicho/cichint.html [2012-06-22]Ingmanson, I. (2007). Kan man äta sånt?. [Ny, omarb. utg.] Stockholm: PrismaIrving, M. (2009). The forager handbook: a guide to the edible plants of Britain. [London?]: EburyKällman, S. (2006). Vilda växter som mat & medicin. 2. utg. Västerås: IcaLjungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaPlants for a future (u.å.). http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Cichorium+intybus [2012-06-22]Sandberg, F. & Göthberg, G. (red.) (1983). Örtmedicin och växtmagi. 1. uppl., 2. tr. Stockholm: Det bästaWikipedia (2012). Radicchio. http://en.wikipedia.org/wiki/Radicchio [2012-06-22]
Fredrick
14 juli, 2024
Finns nära Mälarhöjdens kyrka i Stockholm
Brit
22 maj, 2022
Går det inte odla i Västerbotten?
Fredrik Olsson
31 januari, 2022
kaffesurogat
500gram vetekli
80gr sirap
10gr maltsirap
50gr torkad rot stamm av cikoria
blanda allt på spis i kastrull svag värme rör om till sirap smält blandats med vetekli
häll i en ungsform 175grader rosta tills det blir brungrädad gyllenbrunt
använd kaffekvarn ska bli finmalet
1dl räcker till 2koppar kaffe ca 0.75dl
1-1.5dl variera styrka
tillsätt 2kryddmåt neljika i kaffefiltret vid bryggning
Chris Bjuvheden
11 juli, 2021
Växer på vår äng på Norra Viken Molkom.
Eddy Engström
26 oktober, 2020
Har planterat Klövvilt åker en vilfoderblandning från Prodana. Där ingick Cikoriafrön, andra året kom de upp ordentligt, med hög kraftig stam,stora blad ock blå mkt vackra blommor. Nu när snön kommit, ca 1 dm äter älg och rådjuren av denna växt som de verkar gilla. Platsen är Överstbyn, 5 mil norr Boden. De borde väl inte klara denna växtzon, eller??
adam
18 juni, 2019
kan rostas med andra växter o brygga koffein fritt kaffe
finns att köpa i polen..
googla kawa inka
Kjell Petersson
5 juli, 2012
Klart den växer i Blekinge. Inte vanlig, men den är på spridning i hela södra Sverige.
carina
29 juni, 2012
Så den växer inte i Blekinge då….?