Bären används till sylt, vin, gelé (gärna ihop med äpple). Torkade bär kan användas i müsli. Rönnbär passar bra i bröd och gröt (stöt gärna sönder bären och kompensera det sura med t.ex. honung).
Rönnens unga blad kan användas till ett vaniljdoftande örtte.
Rönnbär är rika på C-vitamin. De innehåller också sockeralkoholen sorbitol som har drygt hälften så hög söthetsgrad och energivärde som vanligt socker. Sorbitol används idag som laxermedel och även som ersättning för vanligt socker i t ex halstabletter.
Eftersom rönnbär, precis som lingon, tranbär och hjortron, innehåller bensoesyra är hållbarheten god och extra konserveringsmedel är inte nödvändigt.
Gårdar, glesa skogar, hagmark, bryn.
Likt vinbär, äpple, körsbär, krikon, fläder, ros och plommon kan rönn även skördas där den växer på allmän mark, exempelvis i parker.
Rönnbär bör, precis som slånbär, tranbär och aronia, för smakens skulle helst skördas efter att den första frosten bitit bären. Det går även att frysa in bär som skördats tidigare för att uppnå samma effekt. (Bär från sötrönn är större, ljusare och sötare. Kan användas utan frysning.)
Även om det är frestande att plocka stora mängder rönnbär så ska det sparas lite på träden eftersom bären utgör livsviktig föda för fåglar under vintertid.
Henrik
25 maj, 2022
Det står att bladen går att använda. Kan man äta dom råa? Har provat nu och det var gott 🙂
Gitt
3 juni, 2019
När ska man plocka dom?
Innan mognad eller jättemogna?
Christian Malm
18 december, 2018
Rönnbär blir godast efter första frosten .
Det händer något i bären som gör dom sötare .
Självklart går det plocka dom innan och frysa dom en natt . Det blir samma effekt .
Jag har dom i müsli (10-15 bär i tallriken).
Färska torkade går bra i bröd.
Kanonbra att ta om man känner sig lite krasslig innehåller mycket vitaminer.
Anneli Persson
20 oktober, 2018
Utanför mitt hus (på allmän mark) finns dignande ”prydnadsrönnar” som har ett annat växtsätt än skogsrönnar. Jag har till ingen nytta googlat på om dessa rönnbär också är ätbara. Men oxelbär, som tydligen också tillhör rönnsläktet, är ätbara, vilket får mig att tro att hela växtfamiljen kanske har ätbara bär eller i vart fall att de inte borde vara giftiga/giftigare än ”vanliga” rönnbär? Någon som kan något om detta?
Bengt Dolk
12 september, 2016
Hej alla glada.
Om någon har ett svar på om rönnbär kan skada njuren
tacksam för svar.
Natalie
5 december, 2017
Skulle rönn vara skadligt på något sätt skrivs det ut en varningsruta bland informationen.
Mathias
23 augusti, 2013
Hej jag har hört det ena och det andra om c-vitamin, när det förstörs och när det klarar sig.
Detta har jag hört på en del ställen: c-vitamin förstörs vid en temperatur mellan 30-80 grader precis som nån sa här ovanför också. Dvs om man ska koka tallbarste och få ut det mesta c-vitaminet ska man sätta i barren efter att det har kokat upp och sedan dricka det när det är så varmt som möjligt?
Förstörs all c-vitamin när temperaturen är mellan 30-80?
c-vitamin är en vattenlöslig vitamin? Försvinner vitaminet om man torkar rönnbären? Det har jag också läst nånstans.
Det skulle vara trevligt att ha den riktiga informationen när det gäller c-vitamin. Problemet är att det oftast står olika på olika ställen…
Evelina
3 november, 2017
Mängden C-vitamin minskar betydande vid upphettning, dock inte vid torkning. En del grönsaker som får mer C-vitamin vis frysning, så de kanske tar ut varann?😀
janne.
17 augusti, 2013
rönnbär är EJ giftiga,det går bra att torka bären och äta 3-5
bär om dagen c vitaminer är bra mot förkylning vintertid.
Nettis
17 september, 2012
Synd om man ska koka dom först, då förstörs väl C vitaminet?
för det är väl det man vill åt
Bladknoppar ska jag nog provsmaka det lät gott
Mikko
2 oktober, 2012
Tänkte torka rönnbär efter att torkskåpet blev ledig efter aroniatorkning, men dom rönnbär som jag hittade var redan förstörda. Har iallafall torkat ca. 50 liter blåbär och 30-35 liter aronia. Då skall antioksidanterna räcka för hela vintern.
Unga havtorn gav bara ett par liter bär, men nästa år blir det förhoppningsvis mera. Vi ska plantera et par aroniabuskar till.
Har läst att dom som har lågt blodtryck skall inte äta aronia för jämnan, aronia sänker -trycket-tyvär, så nyttigt som det är annars.
Ulrika
23 juni, 2013
C-vitaminet (askorbinsyra) försvinner inte vid kokning. Halten minskar däremot något, särskilt vid temperaturer mellan 30 och 80 grader, så man ska undvika att varmhålla och återuppvärma en massa. Kokar man bara upp några minuter och sen låter svalna direkt finns det mesta kvar.
Tove
16 maj, 2012
Käkade bladknoppar häromdagen, de smakar som kubb! Mumsigt å nyttigt fikabröd 😉
Carl Henry
21 juni, 2011
”Färska rönbär och juice innehåller parasorbinsyra som är giftig i större mängder. Den förstörs vid kokning” (ur stora boken om Växter för hälsa & skönhet, Info books).
Christofer Stenberg
16 februari, 2012
Hittade denna sidan: http://en.heilkraeuter.net/herbs/rowan-berry.htm
Där skriver de att bären inte är nämnvärt giftiga och att det är ganka otroligt att någon skulle äta de kvantiteter som krävs för att bli sjuk av det pga. den dåliga smaken bären har råa.
Solveig Magnusson
31 maj, 2011
Nej rönnbär är inte giftiga! Har druckit rönnbärsdricka på färska rönnbär och de går att blanda i äppelvin mm utan magknip! Har nått en avsevärd ålder utan obehag!
SM
Jasmine Berglund
28 maj, 2011
Rönnbär är giftiga och måste kokas först, precis som med bönor.
Topp
11 maj, 2011
Jag hörde att Rönnbär är sura. Det var en räv som sa det.
Julia
10 februari, 2011
Hej, jag har hört att Rönnbär är giftiga. Men om de inte är det kan man i en överlevnadssituation äta dem ”färska” ?
(hemligt)
11 maj, 2011
Hej julia jag trodde också att rönnbären är giftiga så det borde man kunna?!?!?!