Rötter rengörs från jord och äts färska under som godis (smakar besk lakris). De färska rötterna kan läggas i vatten till måltidsdryck, eller agera smaksättare till sås, te, vinäger, likör eller dessert. Rötterna kan även torkas och användas i te vid gallbesvär (har något laxerande effekt).
Roten innehåller sockerarter (15.5% sackaros, 4.2% glukos), tannin och oljor.
Påminner om andra ormbunkar, men särskiljer sig genom sin sin horisontellt krypande rotbyggnad och de parflikade bladen.
Var försiktig med stensöta. Många ormbunkar innehåller både cancerframkallande ämnen och tiaminaser som bryter ned vitamin B1. Om detta även gäller stensöta är oklart.
Växer under mossan på klippor och block, oftast i sluttningar, samt på stenmurar.
Rötterna växer horisontellt under mossan och det är därför bra att gräva fram dem försiktigt för att de inte ska gå av.
Mvh Madelene O
8 maj, 2020
Hej allihopa tacksamt för tips om någon vet var man kan hitta ”Stensöta” i Örebro eller runt Örebro? Mvh Madde
H.N
23 oktober, 2023
Hej, vid skogen Kvinnersta skolan finns det. Hittade igår när vi var ute o plockade svamp
anna
8 maj, 2012
Jag använder dem mest bara som sötningsmedel i te, några bitar tillsammans med något annat gott te.
Idd
10 mars, 2012
Dom va alldeles för beska för min smak. Men jag kokade dom några menuter och då va dom helt olej
M
8 januari, 2018
Jag har läst någonstans att mängden beskhet kan bero på vilken tid på året du plockar dem och var de växer. De jag har smakat har smakat som sötlakrits, eller snarare som lakrits tillsammans med nektar, (så som sockernässlor smakar) och med en svagare eller starkare besk eftersmak.
…Jag hittade den här (nedanstående) intressanta kommentaren ute på nätet och tänkte att den kunde vara värd att dela med mig av. 😉
”Är en ivrig stensötesmakare själv, mest för att jag förundras över hur extremt söt smaken är. Ungefär som sacketter. Leta upp en stensöta och för fingret ned längst stjälken. Stjälken övergår ”oftast” i en rot som delar sig som ett uppochnedvänt T. Sätt fingret under rotdelningen och dra upp. Typ 1cm runtom stjälken är roten som sötast. Skrapa rent roten med nageln. Den ska vara klar och frisk, är den brun och vedaktig är den besk och tråkig, rentav äcklig. För handen under omkringliggande mossa så känner du ett nätverk av ”gamla” sådana rötter, tugga inte på dem. Krossa den fräscha roten lätt mellan tänderna, sug och spotta ut fibrerna. Två rötter per tur blir det nog för mig, men sötman blir snabbt övermäktigt.”
Anders
20 september, 2010
Jag har hört att stensötan innehåller cancerogena ämnen, nu är inte risken allt för stor att man äter kopiösa mängder. Men det kan ändå vara värt att vara uppmärksam på framtida information på ämnet.
Cissi
15 februari, 2011
Att du har hört det låter ju väldigt farligt, det måste vi vara försiktiga med. XD
Abraham
5 april, 2012
Det är väl inget att fnysa åt? Varför beter du dig illa mot folk som vill komma med råd åt andra i all välmening?
Jarl
6 mars, 2015
Står ju faktiskt med en röd varningsruta uppe i texten ovan!
Thino
24 juni, 2010
Hej, Tänkte bara informera att stensöta fungerar utmärkt som hostmedicin, görs då kraftigare än örtte.
1msk krossad rot av stensöta 1,5 dl vatten koka upp och låt dra några minuter, sila och drick varje morgon kan även smaksättas med lite honung som ju även det lindrar hosta. Kan även drickas innan sänggående om hostan är svår om natten. Dricks med fördel varm.
Mvh: Thino