Unga lindblad är en god ingrediens till sallad.
Lindens blommor har en svag honungssmak och kan användas färska eller torkade till ett välsmakande örtte. Lindblomste anses lugnande samt kunna motverka förkylning, infektioner och feber. Lindblom och fläder kan med fördel kombineras i örtte.
Lindens skott kan plockas och ätas från höst till vår.
Precis som fläder innehåller lindblom glykosider som lindrar infektioner och verkar febernedsättande.
I Sverige förekommer två arter av lind; skogslind (T. cordata) och den mer sällsynta bohuslind (T. platyphyllos). Hybriden mellan arterna heter parklind (T. x europaea) och påträffas ofta odlad i städer. Ovan nämnda arter kan användas på samma sätt.
Ädellövskog, bergbranter, bryn. Ibland odlad i parker etc.
Peter Blombergsson
22 juni, 2020
Blad, bark och blommor går att använda som livsmedel på lind. Kan man också använda frukterna? Picklade, inlagda, rostade eller liknande?
Stina Bergman, Ransäter
14 februari, 2023
Hej! Jag hittade detta spännande inlägg – att rosta frukterna och göra choklad! Ska testas i sommar! länk
Nea
2 februari, 2025
Jag måste ju bara prova ”chokladen”! 😮
Men det är alltså helt säkert att äta och så? Borde man tänka på hur mycket man äter av den eller så? Jag har nämligen aldrig hört om att man kan använda lind till ätbara saker innan, jag har bara täljt i det, så det vore ju superhäftigt om det gick! 😀
Sandra
25 juli, 2016
Johanna…lindblomssaft. Kan man få be om recept?
Johanna
18 juni, 2016
Lindblommssaft är nog den godaste saft jag någonsin druckit. 🙂
Bella
7 mars, 2018
Den saften skulle jag gärna vilja ha recept på @Johanna!
yvonne
1 januari, 2016
Om honungsbin har tillgång till lind så kan man få den mest fantastiska lindhonung.
Trebullar
12 februari, 2015
Även hört att det går att röka torkade lind blad, eller ha dem som rökelser, dom ska ha en skön lugnande effekt !
Vedic
7 februari, 2014
Har även för mig att man kan göra någon typ av salva av lind som ger huden elasticitet. Extra bra för gravida kvinnor som inte vill har bristningar.