Våtarv

Stellaria media
Nejlikväxter

Hela barmarksperioden.

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaSkottStjälk

Använd till

SalladSoppaVarmrätt

Användning

Hela växten kan ätas rå i sallad eller mixas med annat grönt till hälsodryck. Koka våtarv i sin egen vätska 5-10 min, tillsätt lite citron och smör. Eller fräs hela växten i smör, gärna med löktrav.

Plocka mycket våtarv eftersom den kryper ihop vid beredning.

Inom folkmedicinen: mot hosta, skörbjugg, gikt, reumatism; bleka bort fräknar; i salvor som sårläkande och klådstillande medel; som omslag vid olika hudbesvär såsom akne, eksem och kliande utslag.

Innehållsämnen

Våtarv är rik på kolhydrater och protein med bra aminosyrasammansättning. Innehåller också mineralämnen, C-vitamin (högst vitaminhalt i maj och under hösten), och flavonglykosider som bland annat är kramplösande och stärker kapillärkärlens väggar. Den har ett högt näringsinnehåll i jämförelse med andra växters gröna växtdelar.

Förväxling

Våtarv är mycket lik släktingarna blektrav och bokarv men ett säkert kännetecken är den ensidigt håriga stjälken.

Växtplats

Vanlig i hela landet utom i fjällen på fuktig, näringsrik kulturmark.

Förekomst

Se större karta med observationer av våtarv.

Skapad


Uppdaterad



Referenser

Namn på andra språk

Anderberg, A. (2004). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/stell/stelmed.html [2011–05–13]Handbok överlevnad. 1988 års utg. (1988). Stockholm: Chefen för arménIngmanson, I. (2007). Kan man äta sånt?. [Ny, omarb. utg.] Stockholm: PrismaKällman, S. (2006). Vilda växter som mat & medicin. 2. utg. Västerås: IcaLjungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaMossberg, B. & Stenberg, L. (2010). Den nya nordiska floran. [3 tr.] Stockholm: Wahlström & Widstrand

Almindelig Fuglegræs

Fuglegræs

Fuglegræs-Fladstjerne

Gewöhnliche Vogelmiere

Hühnerdarm

Vogel-Sternmiere

Vogelmiere

Chickenwort

Chickweed

Common Chickweed

Common chickweed

Craches

Maruns

Winterweed

common chickweed

little mouse-ear chickweed

starwort chickweed

Navadna zvezdica

ala de monte

ala de mosca

ameruja

berraña

boca de gallina

bocado de gallina

boruja

cloquera

coruja

fozón

gallinera

gargantilla

hierba canariera

hierba de canarios

hierba de las aves

hierba de los canarios

hierba gallinaria

hierba gallinera

hierba pajarera

hierba ponedora

la dama

lambuco

lambujo

lapilla

lirada

majura

mariquita de invierno

maruja

marujas

marusa

marusas

melugino

meluja

melujino

melujo

melujín

merubia

merugino

meruja

merujas

merujón

merusa

merusia

meruxa

meruya

miosota

moluja

moraca

morruges

moruca

moruja

morujina

morujo

moruquera

moruquilla

morusa

morusia

morusín

moruxa

moruxia

moruxo

moruxón

murages

muraje

murajes

muruja

murujina

oreja de ratón

orejas de ratón

orejuelas de ratón

pajarera

pamplina

pamplina de canarios

pamplina de huertos

pamplina de secano

pamplinas

pica gallina

picagallina

picagallinas

picapol

piejuelo

pijuelo

regachal

regaho

regajo

repipionito

tripa de gallina

yerba cloquera

yerba de canarios

yerba de las aves

yerba de los canarios

yerba gallinera

yerba pajarera

álsine

Pihatähtimö

Vesiheinä

pihatähtimö

Morgeline

Mouron blanc

Mouron des oiseaux

Stellaire intermédiaire

stellaire intermédiaire

Haugarfi

Bellichina

Budellina

Centocchio comune

Centonchio

Erba paperina

Paperina

Vogelmuur

vogelmuur

zandhoornbloem

Vassarv

Vassarve

Gwiazdnica pospolita

Звездчатка средняя

Мокрица

繁缕

长毛箐姑草

Kommentarer till våtarv


  • Elin magndal

    Jag har upptäckt att denna växt är en stark pionjär som älskar näringsrik jord. Är lätt att hitta som tidigast på koängar eller på andra ställen där kossor har trampat sönder övrig vegetation och lämnat ett tjockt lager gödsel efter sig…

  • Gunnel Larsson

    Gott att äta när man lukar rabbaten och om det blir mycket så är det gott att ha i salladen. Fördel är att lägga in i kylen i en plastpåse med lite vatten och krydda till då håller den sig mycket bra. Stek med lök, svartpeppar och salt så tycker jag det smakar snarligt svamp och annars påminner smaken lite om gröna ärter.