En

Juniperus communis
Cypressväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Bär

Använd till

KryddaMåltidsdryck

Användning

Av bären är det möjligt att bereda enbärsdricka. Torkade bär används med fördel som viltkrydda i grytor etc.

Enbusken har även flera andra användningsområden. Exempelvis är enens ved mycket användbar vid träsnidning och enriset avger vid eldning en god doft som är utmärkt vid rökning av mat.

Växtplats

Solöppna marker; hed, hage, häll.

Förekomst

Se större karta med observationer av en.

Övrigt

Bären mognar tredje året, de gröna bären är på första och andra mognadsåret. Enbär skördas oftast på senhösten, men mogna bär (blåa) kan även finnas på busken året runt. Skörda bären genom att lägga en duk under enen och för att sedan slå på busken med en pinne så att de mogna bären faller av.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Almindelig ene

ene

Gemeiner Wacholder

Gewöhnlicher Wacholder

Heider-Wacholder

Wacholder

"Common Juniper, Ground Juniper"

Alpen-Wacholder

Common Juniper

Common juniper

Ground Juniper

Juniper

common juniper

gaagaagiwaandag

gaskas

gasngese

juniper

kõõskâs

mountain juniper

riätká

Enebro

Navadni brin

enebro común

kotikataja

Genévrier

Genévrier commun

genévrier commun

Einir

ginepro

Jeneverbes

jeneverbes

Einer

eine

einer

Jałowiec pospolity

Можжевельник обыкновенный

欧洲刺柏

Kommentarer till en


  • Dan-Erik Lindberg

    Enen har kottar, inte bär. Det är mjuka och köttiga kottar, så de är lätta att missta för bär, men det är kottar. Kallas dessutom för enbär, vilket bidrar till förvirringen.

    Äter man mer än 5-6 kottar riskerar man skador på njurarna.

    • Stig

      Hej 🙂
      Du skriver, at 5 -6 kottar ødelægger nyrerne.
      Hvor har du den oplysning fra ?
      Gerne et link.
      Med venlig hilsen Stig, en tokig Dansk 🙂

  • Lars Kinnekulle

    Finns olika typer av KVANNE. Vad kan jag göra med denna gamla ört?
    Kan jag torka frön i ugnen och ha som krydda?
    Passar det som bröd och fiskkrydda?
    Kombinera med krossade Enbär?

  • Lindblomman

    Kan man använda gröna bär till krydda eller bara de mogna?

  • fröken skott

    Jag brukar andvända bären till kött för att få lite viltsmak. Min käre far brukar även kalla en för lappens räddning då den är förträffligt akutbränsle till ved. Varmt som attan blir det av riset.

  • Jens

    Någon som vet om skotten på enbärsbusken är användbara? De har ju samma karaktär som granskott.

    • ylvis

      Lite sent svarat, men ja de går att använda. Koka in i syltlag som granskott eller allra bäst koka tillsammans med t ex ängssyra till te – smakar äppeljuice!

  • Erik

    @Malin

    Nej, det räcker att torka dem om de ska användas som krydda.

  • malin

    gäller det även om man ska torka dem till krydda…

  • Fauna

    Tilläggas bör kanske att enbär (har jag för mig) smakar förfärligt. De måste frysas för att vara ätbara, antingen i vanlig frys eller så väntar man med att plocka dem till efter första frosten.

    • matilda

      nej det är Slånbär du tänker på, som måste frysas eller frostnypas först för att inte vara så kärva.