Av bären är det möjligt att bereda enbärsdricka. Torkade bär används med fördel som viltkrydda i grytor etc.
Enbusken har även flera andra användningsområden. Exempelvis är enens ved mycket användbar vid träsnidning och enriset avger vid eldning en god doft som är utmärkt vid rökning av mat.
Solöppna marker; hed, hage, häll.
Bären mognar tredje året, de gröna bären är på första och andra mognadsåret. Enbär skördas oftast på senhösten, men mogna bär (blåa) kan även finnas på busken året runt. Skörda bären genom att lägga en duk under enen och för att sedan slå på busken med en pinne så att de mogna bären faller av.
Dan-Erik Lindberg
25 september, 2017
Enen har kottar, inte bär. Det är mjuka och köttiga kottar, så de är lätta att missta för bär, men det är kottar. Kallas dessutom för enbär, vilket bidrar till förvirringen.
Äter man mer än 5-6 kottar riskerar man skador på njurarna.
Stig
30 maj, 2019
Hej 🙂
Du skriver, at 5 -6 kottar ødelægger nyrerne.
Hvor har du den oplysning fra ?
Gerne et link.
Med venlig hilsen Stig, en tokig Dansk 🙂
Ekorren
6 augusti, 2019
Det går att läsa på flera sidor att enbär aktiverar njurarna väldigt mycket och att man Inte ska äta enbär om man har njurproblem eller är gravid.
Sök bara på Enbär 🙂
Leif Engdahl
2 januari, 2021
Lite info om enbär
http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/enbar
Lars Kinnekulle
18 augusti, 2017
Finns olika typer av KVANNE. Vad kan jag göra med denna gamla ört?
Kan jag torka frön i ugnen och ha som krydda?
Passar det som bröd och fiskkrydda?
Kombinera med krossade Enbär?
Lindblomman
31 januari, 2016
Kan man använda gröna bär till krydda eller bara de mogna?
mlgprobro
28 september, 2016
joo
fröken skott
11 januari, 2015
Jag brukar andvända bären till kött för att få lite viltsmak. Min käre far brukar även kalla en för lappens räddning då den är förträffligt akutbränsle till ved. Varmt som attan blir det av riset.
Jens
26 maj, 2013
Någon som vet om skotten på enbärsbusken är användbara? De har ju samma karaktär som granskott.
ylvis
12 september, 2013
Lite sent svarat, men ja de går att använda. Koka in i syltlag som granskott eller allra bäst koka tillsammans med t ex ängssyra till te – smakar äppeljuice!
Erik
10 maj, 2013
@Malin
Nej, det räcker att torka dem om de ska användas som krydda.
malin
10 februari, 2013
gäller det även om man ska torka dem till krydda…
Fauna
28 november, 2012
Tilläggas bör kanske att enbär (har jag för mig) smakar förfärligt. De måste frysas för att vara ätbara, antingen i vanlig frys eller så väntar man med att plocka dem till efter första frosten.
matilda
16 juli, 2013
nej det är Slånbär du tänker på, som måste frysas eller frostnypas först för att inte vara så kärva.