Björk

Betula spp.
Björkväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladFröStam

Använd till

MåltidsdryckÖrtteSalladSirapVarmrätt

Användning

Blad

Bladen kan ätas färska som sallad, eller kokta som utfyllnad i paj, soppa etc. Bladen kan även torkas och användas som bas i sällskapste tillsammans med exempelvis svartvinbärsblad, hallon eller blåbär. De nyutvecklade bladen är bäst att använda.

Bark

Det inre gröna skiktet av innerbarken kan används till stärkande varm dryck, efter det att ytterbarken skrapats av. Innerbarken kan användas året om, men det är lättast med unga grenar på våren. Skär barkstrimlorna i små bitar och koka dem i 15 minuter i vatten.

Knoppar

Knopparna är mycket fiberrika och kan användas som utfyllnad i matlagning under vinterhalvåret (oktober-maj).

Sav

Tidigt om våren när tjälen släpper (mars-april) kan björken tappas på sav. Björksav används som måltidsdryck, kokas ner till sirap eller jäsa till björksavsmjöd.

Innehållsämnen

Bladen har hög halt av C-vitamin. Knopparna är mycket fiberrika. Björsaven innehåller frukt- och aminosyror, C-vitamin, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, zink, och natrium.

Växtplats

Allmänt förekommande.

Förekomst

Se större karta med observationer av björk.

Övrigt

Mycket viktigt att täppa igen hålet efter att björken tappats på sav. Björken kan annars "förblöda". Ett tips är att endast göra ett litet hål, bra mycket mindre än vad som rekommenderas här, som sedan täpps igen med mossa och en täljd träplugg. Vidare bör man inte tappa samma björk flera år i rad, utan istället låta trädet vila några år.

Ett mer skonsamt sätt att tappa saven är att klippa av en smal gren. Saven rinner sedan ut från snittytan. Med denna metod uppstår inga skador i trädets stam men nackdelen är att det tar längre tid.

Att tappa björksav ingår inte i allemansrätten – markägarens tillstånd krävs. Detta gäller även för ekollon, hasselnötter, granskott och bokollon.

Skapad


UppdateradNamn på andra språk