skogsek

Quercus robur
Bokväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Frukt

Använd till

BrödSnacks

Växtplats

Ek växer vilt i hagar och skogar i södra Sverige upp till Dalälven. Klarar att växa norrut om den planteras men bildar då inga ekollon, med undantag för södra norrlandskusten.

Användningsområden

Ekollon är beska i smaken på grund av den höga andelen garvsyra. De kan inte ätas utan först ha kokats eller rostats, vilket mildrar smaken. Plocka antingen de gröna frukterna innan de fått skal, eller de som mognat och fått skal. De omogna är mildare i smaken medan de mogna har ett högre näringsinnehåll.

Rostning i ugn eller på glöd: Rosta i ca 15 minuter i 275 grader tills skalet blir brunförkolnat. Skala sedan ekollonen.
Kokning: Koka skalade ekollon i vatten som byts några gånger tills dess att vattnet inte smakar beskt.

Bröd

Ekollonen kan ingå i brödbak. Det krävs dock mer jäst i degen än vanligt eftersom ekollonen jäser dåligt.
Alt 1. Skala och koka gröna ekollon mjuka i lättsaltat vatten. Mal dem sedan i en köttkvarn medans de är varma.
Alt 2. Torka, skala och mal (kaffekvarn eller mixer). Lägg mjölet i en tygpåse och häll kokande vatten över, för att få bort garvsyran. Blanda massan med samma mängd mjöl och använd blandningen istället för rent mjöl i recept för bröd, kakor eller smuldeg.

Snacks

Alt 1. Stänk över smält smör och lite salt.
Alt 2. Doppa ekollon i en sockerlag (2 delar socker och 1 del vatten) och torka därefter.

Kaffesubstitut

Rosta ekollonen med skal i ca 20 minuter, koka sedan några minuter. Därefter torkas de och mals till pulver. (Även maskros, cikoria, kvickrot och snärjmåra kan fungera som koffeinfritt kaffesubstitut.)

Innehållsämnen

Ekollon har likt andra nötter ett mycket högt energi och näringsvärde och kan därför vara mycket användbara i överlevnadssituationer. Färska ekollon innehåller stärkelse (60%), fett (4%), protein (7%) och garvsyra.

Övrigt

Det bör nämnas att skörd av ekollon liksom hasselnöttergranskott och björksav, inte ingår i allemansrätten. Enligt regelverket måste markägaren kontaktas innan skörd, i alla fall om frukten sitter på trädet.

Läs mer om ek på den virtuella floran och shenet.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till skogsek

  • Helén

    Hej!
    Jag arbetar på en förskola och tillsammans med barnen har vi tittat på ekollon, både mogna och bruna som har ”ruttnat” som barnen säger. I de ruttna ekollonen finns det en vit mask, hur kommer det sig?

    • Mr. Donguri

      Den klassiska ek-gränsen går vid dalälvens sydligaste utmynning i höjd med Avesta i Dalarna, men den gränsen är dock utdaterad. Jag har sedan år 2004 samlat upp mogna ekollon från planterade ekar inne i Falun här i Dalarna. Ekollonen lossnar moget gulgröna från ”kopparna” medan ekarnas blad fortfarande är gröna i mitten av September, lite blåst räcker. Har planterat ekollon bl.a på vår sommarstuga, de som inte blir ätna av räven gror och vissa når nu upp till 2 m. Kan även berätta att det växer ett Valnötsträd i Läroverksparken i Falun som dessutom överlevt de två senaste jättekalla vintrarna. Att Falun skulle ligga i växtzon 5 är helt fel. Hört att ekar även förvildar sig i västerdalarna och efter östkusten upp till Örnsköldsvik. Klimatet har nämligen blivit avsevärt varmare de senaste 30 åren. Det verkligen dags att förnya växtzonerna och trädens utbrednings områden.

  • Mathias

    Kan ni lägga upp lite recept, där man använder Ekollonen?
    Skulle gärna vilja veta vad man kan göra med dom och idén om att ta vara på allt som växer fritt i skogen är kittlande.

  • Sivan från norge

    Hej Helen. Dom ekar som du kan se” mask = groddembrot ” växer med all säkerhet på ett för trädets frukter, en för blöt miljö. Dom flesta av dom frukterna gror för snabbt och blir nästan aldrig till trän. Så fick jag lära mig hur det låg till mlt tidigt i grundskolan, av en mkt kompetent lärarinna som lärde oss massor om naturens skafferi, där mkt ansågs som giftiga.
    Jag har passerat 50 sträcket nu och det säger väl en hel del om sanningshalten. Mkt protein ich nyttigt fett kommer dig till godo om du förbehandlar dom rätt, själv gör jag mjöl av mitt resiltat och det blir gott med rätt hantering. Prova, du blir inte sjuk av garvsyra´men ge inte upp för det. Lycka till.

  • mehmet..o765816777

    hej jag bruka eta up ekollon jag tycker dett ät got eftersom i kurdistan okså fins men vii har jetti stora vii bruka eta upp det är ingen proplem och voran i kurdistan gamla tiden dem görde kaffe med dem ………….

    • ebe

      jag äter ekollon från kurdistan just nu, de är jättestora. Alla frukter är ju större där. :)))

  • Naturnörd

    Hej
    Spelar det någon roll att de ekollon man hittar har svarta fläckar på/i sig. Alltså efter att man skalat dem. Undrar om det kan vara något farligt mögel eller liknande. När jag plockade ekollon(från marken) och kokade dem var nästan alla lite fläckiga så vi vågade inte äta dem även om det luktade gott.

  • Malin

    Hej, jag undrar om tanniner, hästar kan ju bli sjuka när dom ätit ekollon just pga av att dom innehåller tanniner som kan göra dom förgiftade. Hur är det med människor, är vi inte känsliga för det?

    • William

      Man ska rosta och sedan förvälla ekollon för att de ska bli ätbara, fast om du vill göra det bör du nog kolla upp en beskrivning för själv har jag aldrig gjort det men man bör inte äta ekollon direkt från trädet. Inte för att det är farligt i små mängder (men i alltför stora mängder med otillagade) men det smakar inte heller gott.
      Men jag har hört att när man rostat dem och förvällt dem smakar de väldigt gott. Varsågod 🙂

      • Malin

        Tack! Antar att de där tannierna försvinner vid tillagning. Det verkar logiskt. Ska prova ekollon i år, alltid kul testa något nytt 😊

        • William

          Ingen orsak, bara kul att hjälpa till 🙂
          Jag sa nog med testa ekollon någon gång, jag har sett ett program där Ray Mears testar det, och han tyckte det var gott.

  • Malin

    Oops, stavfel……tannier ska det vara

Skriv en kommentar