Kvickrot

Elytrigia repens
Gräs

På hösten är rötterna kraftigast och bäst.

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladFröRot

Använd till

BrödÖrtteSaft / juiceSirap

Användning

Rötterna och frön kan användas som mjöl i bröd (3/4 kvickrotsmjöl och 1/4 vanligt mjöl) eller i pannkakssmet. Tvätta rötterna noga och torka med handduk eller hushållspapper. Torka sedan på varm plats, hacka och stöt i mortel.

Rötter går att äta färska men kokas de får man en sockerrik, sirapsliknande lag som kan användas som sötningsmedel.

Bladen kan användas till grönsaft, likt vetegräs.

Rostad kvickrot kan (som maskros, cikoria, snärjmåra och ekollon) fungera som koffeinfritt kaffesubstitut.

Kvickrotsmjöl tillsammans med vatten ger ett bra klister.

Inom folkmedicinen har den nyttjats vid reumatism, gikt och hudbesvär; verkar urindrivande och antibiotiskt; kan användas vid behandling av urinvägsinfektion, vid inflammationer i urinröret och prostatakörteln.

Innehållsämnen

Kvickrot är mycket kolhydratrik och lagrar inulin. Den har faktiskt en högre sockerhalt än sockerbetor.

Förväxling

Kan förväxlas med andra gräs, men känns igen på dess långa underjordiska jordstam.

Växtplats

Vanligt s k ogräs på odlad mark och havsstränder.

Förekomst

Se större karta med observationer av kvickrot.

Övrigt

Att samla och hantera kvickrötter är väldigt tidsödande, men varför inte kombinera detta med rensningen i trädgårdslandet.

Läs mer på den virtuella floran.

Skapad


Uppdaterad


Referenser

Brügge, A. (1976[1975]). Ätliga växter i skog och mark. 2. tr. Västerås: Ica-förl.Handbok överlevnad. 1988 års utg. (1988). Stockholm: Chefen för arménKällman, S. (2006). Vilda växter som mat & medicin. 2. utg. Västerås: IcaLjungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: Calluna

Kommentarer till kvickrot


  • Mie

    Äntligen fick jag tips på vad jag kan göra med detta envisa ogräs… 🙂
    Som nybliven odlingslottägare är jag inte glad åt dessa envis kvickrötter.

  • Adam

    Jag älskar eran hemsida!

  • Ekorren

    De medicinska verkningar får man då man kokar té på rötterna som då får sjuda i 15-30 minuter.

    Har någon provat att mala eller stöta de torkade rötterna i mortel? För mej var dom så sega att jag aldrig fick dom till mjöl. Praktiska tipps?

    Vetegräs-länken ovan funkar inte.

  • petter

    Jag förstår inte det här med Inulingrejen. Anledningen till man beskriver en produkt som kolhydratrik är väl för att berätta att den innehåller energirika beståndsdelar. Inulin bryts ju inte ner och tas därmed inte upp och används av kroppen. Vad är då behålningen i att äta kvickroten?

  • Åse

    Tacksam att denna sida finns!

  • lok

    Nedbrytningen av inulin sker med hjälp av bakterier i tarmfloran.