Blomma och blad är ätliga och kan användas i sallader.
Inom folkmedicin vid feber, mot eksem och svamp, som slemlösande medel vid hosta och andra sjukdomar i andningsorganen. Saften i stänglarna har smorts på finnar och kvisslor.
Vanlig i gräsmattor, strandängar och vägrenar.
Ljungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaSandberg, F. & Göthberg, G. (red.) (1983). Örtmedicin och växtmagi. 1. uppl., 2. tr. Stockholm: Det bästa
Lisa
19 mars, 2020
Jag har använt tusensköna (blommorna) och kokt te vid förkylning. Den finns hela året här i Skåne så det är bara ut och plocka
Ingrid Blidberg
13 juni, 2017
Underbart att få veta att tusenskönan, som växer i min gräsmatta, är både god och nyttig!
Anneli
5 november, 2014
Just nu har jag förstått att gräsmattan med sina fina bladrosetter är som en ”salladsbar”. Nu blir det sallad till lunchen ;-)!
William
29 juni, 2014
Hade varit kul om det fanns smakbeskrivelse på allt på sidan. 🙂
Grym sida btw hittade den precis.
Ellen
14 oktober, 2013
Jag läser om örtmedicin. Ska hålla föredrag om just tusensköna eller så kallad Bellis 🙂 just nu har jag både blad och blomma på tork, för att sen kunna koka te om man blir sjuk i feber eller får problem med andningsvägarna.
Ellen
26 augusti, 2013
Va kul att veta att dom är ätbara! Har hur mycket som helst’ barnen kommer stormförtjusta i min blommande sallad:)
Mero
25 mars, 2013
Bara lite extra protein 🙂
Snuttivonfesen
23 maj, 2012
vad gör en liten larvs som är så liten att den inte syns, han har ju ändå bara ätit av blomman! 🙂
anna
8 maj, 2012
Vår hund älskade att äta tusenskönor, kunde gå omkring i trädgården och pocka av blommorna med framtänderna. Så jag testade också och det är gott. Men sen upptäckte jag att de ofta har larver i blomman, under det gula i mitten… Så nu kollar jag alltid noga eller äter bara blad och stjälk.