Rotknölarna har en god mild smak som påminner om rättika. Knölarna kan rivas ner råa i en sallad eller så kokas de likt potatis. De kan passa bra i soppa eller som ugnsbakade tillsammans med andra rotfrukter. Rotbitar kan även förvällas och frysas in.
Bladen kan användas råa i sallad eller tillagas som spenat. Om de upplevs håriga kan en oljig/tjock dressing användas eller så mixas de ner i en smoothie tillsammans med andra vilda växter.
De söta blommorna kan dekorera en sallad eller kanderas för en dessert.
Rik på C-vitamin.
Det finns flera arter bland blåklockorna som liknar knölklocka, både vilda (t ex Sveriges nationalblomma liten blåklocka) och kultiverade i trädgårdsrabatten. Ingen av dessa är giftig.
Knölklocka är ett s k ogräs och besvärlig att rensa bort p g a dess djupgående rotknölar. Den är vanlig på kulturpåverkad mark i nästan hela Norden, utom i fjällen; trädgårdar, rabatter, vägkanter, stationer, åkerrenar, ruderatmark.
Knölklockan infördes som köksväxt under 1700-talet och rotknölarna kan sägas ha varit en av föregångarna till potatisen.
Andra folkliga namn på knölklocka har varit ogräsklocka, rättikeklocka, rovklocka och trädgårdspest.
Anderberg, A. (2004). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/campanula/campa/camprap.html [2018–10–30]Ingmanson, I. (2007). Kan man äta sånt?. [Ny, omarb. utg.] Stockholm: PrismaIrving, M. (2009). The forager handbook: a guide to the edible plants of Britain. London: EburyLjungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaMossberg, B. & Stenberg, L. (2010). Den nya nordiska floran. [3 tr.] Stockholm: Wahlström & WidstrandNylén, Bo & Olsson, Olle G. (1982). Blommor i skog och mark. Stockholm: AWE/GeberPlants for a future (u.å.). https://pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Campanula+rapunculoides [2018–10–31]Sundgren, L. (2017). Vildvuxet: mat och huskurer från naturen. Stockholm: Bonnier Fakta
Märta Bolzek
14 maj, 2021
Förfärlig i rabatten