Marviol

Cakile maritima
Korsblommiga växter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaRotStjälk

Använd till

BrödSalladSoppaVarmrätt

Användning

Späda blad och stjälkar kan användas råa i sallad eller ingå i någon varmrätt. Äldre blad är lämpliga att blanda med andra som har mildare smak. Blommorna har en söt doft och kan passa som dekoration.

Rötterna går att torka och mala till ett pulver som kan blandas med annat mjöl vid bakning av bröd.

Marviol har liksom rucola och senap en skarp och pepprig smak. Detta är karaktäristiskt även för andra korsblommiga vilda växter.

Som medicin

Marviol har använts medicinskt mot skrofler och skörbjugg.

Innehållsämnen

Marviol är rik på c-vitamin. Fröerna innehåller en fet olja.

Växtplats

Marviol är vanlig på sand- och stenstränder utmed landets sydliga kuster, mer sällsynt norrut.

Förekomst

Se större karta med observationer av marviol.

Övrigt

Växten delas upp i några underarter varav tre finns i Sverige; atlantisk marviol (ssp. maritima), dynmarviol (ssp. integrifolia) och baltisk marviol (ssp. baltica).

Marviol kallas även strandsenap.

Frökapslarnas utseende har jämförts med frukten hos kardemumma, därav släktnamnet Cakile som är ett arabiskt ord för kardemumma.

Skapad


Uppdaterad



Referenser

Namn på andra språk

Anderberg, A. (2004). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/cakil/cakimar.html [2018–07–08]Kermath, B.M., Bennett, B.C., Pulsipher, L.M. (2016). Food Plants in the Americas: A Survey of the Domesticated, Cultivated, and Wild Plants Used for Human Food in North, Central and South America, and the Caribbean Islands. [opublicerat]. Univ. of Wisconsin OshkoshLjungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaPlants for a future (u.å.). https://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Cakile+maritima [2018-07-08]Sundgren, L. (2017). Vildvuxet: mat och huskurer från naturen. Stockholm: Bonnier Fakta

Kommentarer till marviol