Porsblad används som krydda i mat och dryck, framförallt brännvin och öl.
Av pors bryggde man tidigare en rusdryck som kallades porsöl. Ett recept på detta finns i boken Kan man äta sånt.
Likt röllika och skvattram är porsen myggavisande. Gnid bladen mot huden så håller sig myggen på avstånd.
Knippen av blad eller blommor kan även hängas upp i skåp och i lådor för bättre doft och för att hålla mal och löss borta. Bladen har starkare lukt är blommorna.
Pors och odon, som ibland växer tillsammans, kan eventuellt förväxlas när de inte står i blom eller har satt frukt. Porsen känns dock igen på den karaktäristiska lukten.
Bladen kan påminna om den giftiga växten tibast.
Fuktig mark; stränder, myrar, bäckar.
Porsen blommar i april-maj men bladen kommer senare och kan skördas först i juni-augusti.
Jesper
24 december, 2021
Hej, är ute efter att köpa pors i kryddform till min far som present men är väldigt svårt att hitta. Har ni några tips?
Hans-Georg Wallentinus
15 juni, 2011
Bladen kan också påminna om tibast, som ju är giftig. Kanske en liten varning? Tibast kan ibland växa lite fuktigt, men doften kan man alltid gå på.