Fårticka

Albatrellus ovinus

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

Varmrätt

Användning

Utmärkt blandsvamp eftersom den ofta kan skördas i stora mängder och har en mild och neutral smak.

Finhackade/malda fårtickshattar stekta med lök blir en utmärkt veggofärs (traditionellt köttsubstitut i kristider). Färgen blir mörkare och finare om gjutjärnspanna används, eftersom svampen reagerar med järnet. Fårticka kan ersätta lax i en laxpudding.

Konservering: Förkoka, eller gör veggofärs, och frys in. Torkning rekommenderas inte på grund av att fårtickan då blir alltför hård.

Förväxling

Fårticka är en bra nybörjarsvamp eftersom den inte har några giftiga dubbelgångare. Svampen förväxlas dock ofta med den ätliga brödtickan. Den senare får skärt kött vid tillagning, medan fårtickans kött blir gulgrönt.

Fårticka kan eventuellt också förväxlas med taggsvamp, som är en mycket bra matsvamp. Den senare känns igen på taggarna.

Växtplats

Mossig barrskog, ofta tillsammans med gran.

Förekomst

Se större karta med observationer av fårticka.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Kommentarer till fårticka


  • Jomar Rønning-Volle

    Takk for bra info! Var i skogen i dag og plukket 6-7 kilo fårticka, eller fåresopp som den kalles her i Norge. Tok kanskje 10 minutter, da disse er noen gigantiske sopper.
    Hvis det er noen andre her som har tips på hvordan man kan tilberede dette så gi lyd 🙂