Rötterna och frön kan användas som mjöl i bröd (3/4 kvickrotsmjöl och 1/4 vanligt mjöl) eller i pannkakssmet. Tvätta rötterna noga och torka med handduk eller hushållspapper. Torka sedan på varm plats, hacka och stöt i mortel.
Rötter går att äta färska men kokas de får man en sockerrik, sirapsliknande lag som kan användas som sötningsmedel.
Bladen kan användas till grönsaft, likt vetegräs.
Rostad kvickrot kan (som maskros, cikoria, snärjmåra och ekollon) fungera som koffeinfritt kaffesubstitut.
Kvickrotsmjöl tillsammans med vatten ger ett bra klister.
Inom folkmedicinen har den nyttjats vid reumatism, gikt och hudbesvär; verkar urindrivande och antibiotiskt; kan användas vid behandling av urinvägsinfektion, vid inflammationer i urinröret och prostatakörteln.
Kvickrot är mycket kolhydratrik och lagrar inulin. Den har faktiskt en högre sockerhalt än sockerbetor.
Kan förväxlas med andra gräs, men känns igen på dess långa underjordiska jordstam.
Vanligt s k ogräs på odlad mark och havsstränder.
Att samla och hantera kvickrötter är väldigt tidsödande, men varför inte kombinera detta med rensningen i trädgårdslandet.
Brügge, A. (1976[1975]). Ätliga växter i skog och mark. 2. tr. Västerås: Ica-förl.Handbok överlevnad. 1988 års utg. (1988). Stockholm: Chefen för arménKällman, S. (2006). Vilda växter som mat & medicin. 2. utg. Västerås: IcaLjungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: Calluna
Lars Johnson
12 juli, 2022
Hur stor är risken för att kvickroten tränger ut och tar över i planteringar med kulturväxter?
Susanna göterstad
31 mars, 2020
Tack skänker glädje att det fanns så mycket bra med denna starka växt. Förstår att vildsvinen älskar den.
lok
14 april, 2015
Nedbrytningen av inulin sker med hjälp av bakterier i tarmfloran.
Åse
8 maj, 2014
Tacksam att denna sida finns!
petter
29 januari, 2014
Jag förstår inte det här med Inulingrejen. Anledningen till man beskriver en produkt som kolhydratrik är väl för att berätta att den innehåller energirika beståndsdelar. Inulin bryts ju inte ner och tas därmed inte upp och används av kroppen. Vad är då behålningen i att äta kvickroten?
Ekorren
14 maj, 2013
De medicinska verkningar får man då man kokar té på rötterna som då får sjuda i 15-30 minuter.
Har någon provat att mala eller stöta de torkade rötterna i mortel? För mej var dom så sega att jag aldrig fick dom till mjöl. Praktiska tipps?
Vetegräs-länken ovan funkar inte.
Adam
15 mars, 2012
Jag älskar eran hemsida!
Mie
20 juli, 2011
Äntligen fick jag tips på vad jag kan göra med detta envisa ogräs… 🙂
Som nybliven odlingslottägare är jag inte glad åt dessa envis kvickrötter.