Bladen ger en mycket bra bas till örtte som påminner om kinesiskt te.
Skotten kan ätas råa eller kokta som sparris, men är något beska i smaken.
De stärkelserika rötterna kan skördas i april eller sent på hösten för att ätas råa (dock besk smak) eller kokta.
Kan eventuellt förväxlas med andra arter i dunörtsläktet, men kan särskiljas genom att övriga arter har motsatta blad samt blommor där kronbladen är jämnstora.
Hyggen, vägrenar, brandfält.
Mjölke har även andra namn såsom mjölkört, brudfackla, praktduna, duntrav, rallarros, rävrumpa, rävsvans, skogsbloss m.m.
Anne
21 mars, 2023
Går också att använda vid växtfärgning av ull. (Men det hör kanske inte hit…)
Maria
22 juni, 2022
Det går också utmärkt att göra saft på blommorna. Gör som en fläderblomssaft, varva blommor och citroner i en bunke. Slå över sockerlag och låt stå ett par dagar. Sila och njut!
Monica Jemtsdotter
19 juni, 2022
Hej det nämns att man kan ta skotten och ät amen kan man även tillaga stjälken även när den vuxit upp en bit?
fröken skott
11 januari, 2015
När jag och mina bröder va små bruka vi ta rallarros och dela stjälken sedan tog man nageln och skrapade ur det vita också som godis. Sött och gott 🙂
Ulrica
2 juli, 2015
Det gjorde jag och mina syskon också när vi var små 🙂
Mia
14 november, 2013
Varför ska man äta rallarrosen-Vad innehåller den? Är de nyttigt el vad??
Raija
31 juli, 2018
en lugnande och milt kramplösande effekt
Karin
14 juli, 2013
Te på mjölkört blir mycket godare om man krossar bladen innan torkning. Exempelvis genom att lägga plockade stjälkar på hårt underlag och rulla en flaska över dem.
Frida Samuelsson
26 juli, 2010
Jag kokar soppa på hela ovanjordsdelen innan den börjar blomma. En vanlig soppa på lite buljong och med redning i, blir mycket mild och god.