Blomman används färsk. Rotknölen kan ätas färsk eller torkas. En måltidsdryck kan beredas genom att låta knölen ligga och dra i vatten en stund.
Rotknölarna har under kristider bl.a. använts till mjöl som man bakade tunnbröd av.
Rotknölarnas smak påminner om lakrits och innehåller mycket socker och protein.
Gökärt kan förväxlas med vårärt.
Trivs både i skog och på äng och gärna på kalkrik mark.
Blomman skördas maj-juni. Rotknölen sködas mars-april eller oktober-november.
OBS! Om du gräver upp gökärtens rot, låt då några plantor vara kvar så att beståndet fortlever.
Peter
7 juni, 2020
Jag blir inte riktig klok på det här med vårärt och gökärt, jag tycker de ser precis likadana ut? Vad kan man titta på för att särskilja dem? Jag har plockat flera nävar av vad jag trott är gökärt och ätit och aldrig mått dåligt så säkerligen var det gökärt, men vill ändå vara säker?
Kim
14 maj, 2021
Enligt den viruella floran kan man skilja gökärt och vårärt genom stjälkens form. Gökärten har en stjälk som beskrivs som ”tillplattad och vingkantad”, medan vårärtens är slät.
¨Jonathan Netz
19 april, 2016
Har vårärt liknande knölar i rotsystemet som Gökärt eller kan man urskilja dem tydligt på rotsystemet? Det är nämligen rotknölarna jag är mest intresserad av.
viveca Hellsten
26 maj, 2015
Är Vårärt (som Gökärt kan förväxlas med) också ätlig? Eller är det viktigt att ta rätt?
Linda helsing
13 juni, 2015
Vårärten är giftig, släktet innehåller fler arter så det kan nog löna sig att studera dem innan intag.
Frida Samuelsson
26 juli, 2010
Blomman smakar nästan som sockerärt. (Barn brukar tycka mycket om den, lika mycket för dess smak som för att den verkligen ser ut som en liten fågel.)