Strävsopp

Leccinum spp.

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

SoppaVarmrätt

Användning

Unga och fastare strävsoppar är utmärkt blandsvamp i diverse anrättningar, i synnerhet tillsammans med exempelvis kantarell, karljohan, trumpetsvamp eller taggsvamp.

Strävsopparna har en något slemmig konsistens, som, likt andra soppar, blir fastare om svampen kokas av hastigt innan den tillagas vidare.

Konservering: Skiva och torka i ugn (under 50 C). Kan malas till svampmjöl. Passar även till inläggning.

Förväxling

Det finns ett 30-tal varianter av strävsopp, däribland aspsopp, björksopp och tegelsopp, som ofta förväxlas med varandra. Det förekommer ingen förväxlingsrisk med giftsvamp. Jämför strävsopparna i en svampbok.

Bland sopparna finns endast en giftig art, djävulssoppen, som dock är mycket ovanlig. Denna svamp utmärker sig tydligt genom att ha röd fot och rött rörlager. Nybörjaren bör därför undvika soppar med röd nyans.

Växtplats

Bland- och lövskog, ofta vid björk och asp.

Förekomst

Se större karta med observationer av strävsopp.

Övrigt

Bland strävsopparna anses ofta tegelsopp och aspsopp ha störst matvärde, men alla strävsoppar är användbara matsvampar. Generellt har de orange och rödbruna strävsopparna störst matvärde.

Strävsopparna blir ofta angripna och bör därför skäras igenom noggrant vid rensningen.

Skapad


UppdateradNamn på andra språk

Kommentarer till strävsopp


 • Eric

  Jag plockade svamp med en rutinerad släkting som rekommenderade att blanda ihop med kantarellerna jag hittade, tydligen så tillagade jag inte dessa tillräckligt länge då jag i skrivande stund, dagen efter, är illamående med magknip. Ska nog hålla mig till det gula guldet.

 • Peter

  Jag plockade tegelsopp igår. Hackade dem i småbitar och förvällde tills det nästa kokat torrt, slog på en dutt vatten och kokade ner igen. Sedan gjorde jag en svampsås på vanligt vis med lite grädde och några andra kryddor. Såsen bubblade på sjudning en kvart kanske, plus förvällningen så blev det nog 30 min totalt. Det var mycket svamp i såsen. Har inte märkt något ännu. Ska höra med de andra som åt oxå. Men gott var det.

 • Jimmy

  Innan man plockar och äter strävsopp (ex. björksopp, tegelsopp mfl.) bör man enligt mig göra en sökning på nätet i stil med ”tegelsopp magsjuka”.
  Jag stekte ihop lite blandsvamp bestående mestadels av strävsopp och hade den på varma mackor för någoon vecka sedan. Svamparna var i fint skick och jag är en van svampplockare som inte tar några onödiga risker. På natten fick jag gå upp två gånger och kräkas, mådde även dåligt nästkommande dag.
  När jag sökte på nätet om tegelsopp visade det sig att fler än jag hade reagerat med magsjukeliknande symtom efter att ha ätit olika strävsoppar, främst om man inte tillagat svampen väldigt länge. Jag stekte svampen i säkert 20 minuter men det räckte tydligen inte, kanske är just min mage känslig mot dessa svampar för kantareller och riskor/kremlor märker jag ingenting av.