Havtorn kan användas till juice, sylt, gelé och bärmos. Den är också populär inom kosmetikaindustin och i olika hälsokostpreparat.
Bladen från havtornsbusken kan användas till te.
Havtorn innehåller höga halter av de antioxidativa vitaminerna A, E, C (ca 6 ggr mer C-vitamin än hos apelsinen). Vidare innehåller den Omega 3, 6, 7 och 9.
Sen skörd ger högre oljehalt och något lägre vitaminhalt.
Observera att havtorn och hagtorn är två olika buskar.
Näringsfattiga havsstränder och förekommer också odlad i parker. Vanligast är havtorn från mellersta Uppland till södra Gästrikland, men finns också sparsamt ända upp i Norrbotten.
Vilda havtornsbuskar har utvecklat tornar som skydd mot betande vilt; de odlade sorterna har få tornar vilket förenklar skörd. Eftersom frukterna sitter ganska hårt fästade på grenarna samt att tornarna sticks, är det omständigt att skörda direkt från busken. Genom att frysa in avklippta grenbitar med frukt kan man sedan slå av dem. Lägg de frysta grenbitarna i en plastpåse och banka den mot ett hårt underlag. Då trillar bären av och kan sedan rallas i en bärrensare.
Nils-olof
21 juli, 2023
När kan man skörda vilda buskar?
Maria H
20 juli, 2014
Jag vet de som bor i Luleå som odlar havtorn
Maggan
4 oktober, 2013
I hela landet. Vi bor i Värmland och har 4 Havtorn i trädgården. Vi beställde plantorna från Jämtland, så dom bör klara sig praktiskt taget överallt. Våra havtorn är 3 år och har gett ca 10 l per buske redan. Så lycka till med och köp havtorn.
Gert Ekström
1 oktober, 2020
Vilken sort?
Ruth Roslund
24 maj, 2011
var i landet kan man odla havtorn?