Tranbär

Vaccinium oxycoccos
Ljungväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Bär

Använd till

DessertGeléMåltidsdryckSaft / juiceSnacksSylt

Användning

Tranbär påminner i smaken om lingon och kan också användas på samma sätt, exempelvis till sylt, saft, måltidsdryck, dessertpaj och gelé. Torkade tranbär är precis som blåbär utmärkt som snacks.

Tranbär har traditionellt använts som medicin vid urinvägsbesvär.

Innehållsämnen

Tranbär är likt blåbär rika på antioxidanter och C-vitamin. Bären innehåller även ansenliga mängder kalcium, magnesium och kalium.

Eftersom tranbär, precis som lingon, hjortron och rönnbär, innehåller bensoesyra är hållbarheten god och extra konserveringsmedel är inte nödvändigt.

Förväxling

Tranbär förväxlas lätt med dvärgtranbär, vilket inte gör någonting eftersom detta bär har ett matvärde likvärdigt tranbär.

Tranbär skall undvikas av den som äter det blodförtunnande läkemedlet Waran eftersom ämnen i bären motverkar effekten av detta läkemedel.

Växtplats

Öppen och våt vitmossemark som myrar och kärr.

Förekomst

Se större karta med observationer av tranbär.

Övrigt

Precis som rönnbärslånbär och aronia bör tranbären för smakens skull helst bli frostnupna innan de skördas. Tranbär håller sig även över vintern och kan därför också skördas i mars när snön har smält.

Skapad


UppdateradNamn på andra språk

Moosbeere

marshberry

Isokarpalo

Mirtillo palustre

Kleine veenbes

Kommentarer till tranbär


 • Maria

  Så gott att ha i gröten eller en snaps till jul. Krossa bär i glasburk med okryddat brännvin lägg ev i en kanel stång och lite farin socker. Sila av efter ca fem dagar…

 • Filip larrson

  dem borde skriva mer om tranbär, annars är texten väldigt bra

 • Andreas

  Ja Tranbär innehåller nästan lika stor del k-vitamin som C-vitamin.

 • Henry Steen

  Står att här att tranbär skall inte ätas av den som tar Waran. Jag måste äta Waran. Har fått en lista med saker jag bör undvika av medicinmottagningen jag besöker. På den listan finns inte Tranbär.
  Däremot skall jag undvika växter med K-vitamin.
  Innehåller Tranbär K-vitamin?

 • Lisa

  Det är också supergott att smaksätta snaps med tranbär! Lägg i en flaska okryddat brännvin och låt dra så länge som möjligt, minst 3-4 veckor. Andra goda varianter är ingefära, rabarber, svarta vinbär och slånbär!

  • lavskrika

   hej på dig lisa! det är inte så ofta folk skriver nåt här!!! men kul iaf att du hade visat intresse för tranbär. bra tips. tyvärr är det inte så ofta jag har möjlighet att plocka tranbär .det är bara när man reser norrut .bor i stockholm och vet inte var närmast man skulle hitta plats där det växer. har du nån tips.annars reser jag gärna för att kunna plocka egna bär. var till gävlebukten för nån vecka sen och plockade havtorn.jami. mina absolut måste ha bär.skulle blocka fläder innan fåglarna tar allt. plus aronia och hagtorn. skriv gärna var jag kan hitta tranbär där det inte finns snö än. höst-vinter hälsningar från en skogstroll

   • Henrik

    När vi bodde i Västra Balingsnäs i Huddinge hade vi ett kärr/mosse precis utanför tomten där det växte rikligt med Tranbär, så det gäller bara att hitta rött terräng.

   • bosse

    tranbär växer på torvmossar . Finns ute på Ingarö i skärgårn nära Björkvik

 • lavskrika

  skulle så gärna vilja veta var det finns ställen där man kan hitta tranbär när man bor i Stockholm.hur långt norrut måste man åka eller finns det murar här .kanske nära uppsala eller..??? det är ju säsong hela vintern och på våren när snön smälter går det utmärkt att plocka , det har jag gjort men det uppe i lappmarkerna.

  • Berta

   Det finns fullt med tranbär på myrarna på Ingarö eller i övriga skärgården.

  • Marcus

   Finns tranbär på myren knuts hav, intill Gustavsberg.

 • bellabild@hotmail.com

  Bra att veta Tack

 • anders@bfc.se

  så här fantastiskt vackra är dessa nyttiga bär.