Bären kan kokas till gelé eller torkas och malas som utfyllnad i mjöl. Som torkade får de en sötare smak och kan användas ungefär som russin. Eftersom bären inte innehåller så mycket vatten går det relativt snabbt att torka dem.
I kärvare tider har oxelbär även använts i soppor, vällingar, pannkakor, mos, sirap, öl och svagdricka. Bären ansågs också vara bra mot reumatism.
Utöver den vanliga oxeln finns också vitoxel (S.aria) och finnoxel (S. hybrida) som också har ätliga bär. Oxelbär kan förväxlas med rönn, vars bär också är ätliga.
Ät inte oxelbär i stora mängder på grund av vätecyanid i fröna.
Ganska vanlig från Skåne till Uppland. I vilt tillstånd skogsbackar, bergsmark. Odlad som häck, allé.
Enligt uppgift innehåller fröna vätecyanid. I små mängder har vätecyanid visat sig stimulera andningen och förbättra matsmältningen, det påstås också vara till nytta vid behandling av cancer. I stora mängder kan det dock orsaka andningsstillestånd. Giftinformationscentralen uppger att bären är ofarliga.
Anderberg, A. (2008). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/sorbu/sorbint.html [2011–12–02]Giftinformationscentralen (u.å.). http://www.giftinformation.se/vaxtregister/oxel/ [2015–02–18]Ingmanson, I. (2007). Kan man äta sånt?. [Ny, omarb. utg.] Stockholm: PrismaLjungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaPlants for a future (u.å.). http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Sorbus+intermedia [2011–12–02]
Rune
25 september, 2023
Kan bären användas för smaksättning av brännvin?
Malin
7 september, 2014
Skal oxlens bär också (som rönnbär) ha frost för att bli bäst?
Johan
20 augusti, 2017
I de allra flesta fall ja. När jag gjort vin/likör/gele på oxelbär har jag fått bäst resultat efter jag frusit dem i tre dagar. Om man skall torka dem upplever jag att smaken blir bättre om dem inte varit frusna.
Marian
2 september, 2017
Men man kan äta oxelbär råa typ i fil? Ska de vara helt röda eller ok att lite gröna?
Bengt-Göran Liljedahl
1 oktober, 2017
Använd bären så röda du kan! godare då.