Kumminfrö är en vanlig bröd- och brännvinskrydda, men kan även användas i matlagning där de passar särskilt bra till kålrätter. Kumminfrö är också bra för matsmältningen och kan med fördel ätas efter måltiden. Fröna skördas juli-september.
Roten kan användas som palsternacka ugnsrostad och i soppor. Roten skördas september-oktober.
Bladen kan skördas när som helst och används i sallad, som krydda eller i matlagning på samma sätt som exempelvis brännässla.
Kummin tillhör den flockblommiga familjen tillsammans med Sveriges tre giftigaste växter sprängört, vildpersilja och odört (där den senare är mest lik kummin). Kummin kan kännas igen på de småflikiga bladen samt på den aromiska doft som uppstår genom att gnida bladen eller krossa fröna.
Skörda aldrig kummin utan att ha bedömt växten noggrant utifrån en flora. Ät aldrig en växt som du inte med säkerhet lyckats artbestämma.
Torr öppen mark; vägkanter, backar, ängar.
Skörda kumminfrö när blommorna fortfarande är ljusbruna. Fröna utvinns genom att växten hängs uppochner med en plastpåse knuten runt kumminbuketten. Efter att ha fallit ner i plastpåsen bör fröna eftermogna på en bricka.