brännässla

Urtica dioica
Nässelväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Blad

Använd till

BrödÖrtteSoppaVarmrätt

Växtplats

Allmän vid gårdar, rabatter och i diken.

Användningsområden

Nässelblad kan likt svinmålla och kirskål användas i varmrätter på samma sätt som spenat. Nässelblad kan även användas i brödbak samt kokas till karaktäristisk nässelsoppa.

Torkade blad kan användas till örtte samt malas till mulivitaminpulver (ha på mackan, i müsli etc) vilket antas ge förstärkt immunförsvar.

Innehållsämnen

Mycket rik på C-vitamin (särskilt tidigt på våren). Innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel. Brännässlan är även relativt proteinrik.

Förväxling

Brännässlan kan till utseendet förväxlas med vitplister som dock saknar brännhår. Viltplister är inte är giftig utan kan tvärtom anrättas på samma sätt som brännässlan.

Brännässla kan även förväxlas med etternässla, vilken inte heller är giftig utan kan användas på samma sätt som brännässlan. Etternässlan är dock ettårig och kommer därför först senare på sommaren.

Plocka inte brännässlor på kvävegödslad mark eller nära gödselhagar. Nässlorna har lätt för att lagra nitrater som kan vara skadligt att äta i stora mängder.

Övrigt

Bra växt att börja med eftersom alla känner igen den. Som med nästan alla örter är de späda bladen godast och mest näringsrika. Använd handskar vid skörd.

Läs mer om brännässla på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till brännässla

  • angelica

    jag undrar om du vet om brännäslor bränns eller sticks.

  • Frida Samuelsson

    Brännässlan slutar brännas inte bara vid uppvärmning, utan också vid fysisk bearbetning (som mixning, eller om man knölar runt med den lite bara). Bra om man vill äta den rå (i smoothies till exempel) eller om man bara vill spela macho och äta bladen direkt i naturen (diskhandskarna på vid plockning, bara)!

  • Miranda Toller Hovler

    Man behöver inte ha diskhandskar på sig vid plockning heller. Det finns knep att ta i växten utan att den bränns. ;)

    tack för en fantastisk sida, den har gett mycket hjälp!

    • Christian

      Jo med rätt teknik går det. Kolla filmen som finns under länken längre upp på sidan. Har du någon annan teknik får du gärna förklara hur du gör.

  • Marie

    Tydligen ska brännässla vara jättebra växtnäring, om man lägger dem i vatten några dagar och sedan häller över sin odling.

  • Stella

    Brännässlan är en av de mest c-vitaminrika växterna i svensk flora. För c-vitaminspulver, plocka dem sent på säsongen, torka dem och mal i mortel. En tesked om dagen under vinterhalvåret håller doktorn borta!

    http://www.henriettesherbal.com/sv/hb-nassla.html

  • Yvonne

    Några droppar nässelextrakt varje morgon botade den ”obligatoriska” blodbristen vid min graviditet en gång i tiden – och den kom inte tillbaka, som den brukade! Blodristen alltså. Man bör diskutera med läkare innan man prövar det här. Överskott på järn är ju också skadligt!
    En god nässelsoppa då och då är att föredra som självmedicinering.

    • lars

      Hej Yvonne och alla andra!
      Läkarnas kunskaper om växters egenskaper i allmänhet och de vilda växterna i synnerhet är noll. Så den typiske läkaren dömer ut alla som använder naturmedicin som kvacksalvare.
      Men om vi varken behöver de konventionella läkarnas goda råd eller deras ”mediciner”, då tjänar de inte en krona! Det vet läkarna – och det gör dem ännu argare!

      När ska vi inse att det är vi själva som har ansvaret för vår hälsa?
      Så ta kontrollen över din hälsa. På nätet finns många goda råd och vittnesmål från folk som varit hopplösa fall men tillfrisknat genom att de använt beprövad naturmedicin. Så gå in och googla. Använd kontroversiella söktexter! Och tänk på att du söker alternativ informationen som INTE backas upp av mäktiga intressenter med mycket pengar och stora resurser. Det betyder att du kanske inte hittar det du söker förrän på 6:e eller 7:e sökresultatsidan!

      Hälsningar
      Lars

      • Uffe Johansson

        Alla läkare känner till, eller ska känna till, vad man bör äta. I kosten ingår vitaminer, inte nödvändigtvis från nässla, men knappast från piller – vilket faktiskt inte rekommenderas förutom i undantagsfall.

        Vad gäller växter med läkande kraft så vet nog de flesta att mycket av dagens skolmedicin har sitt ursprung i naturen, och där letar man också efter nya ämnen, till exempel smärtstillande.

        När man använder växter eller växtdelar som läkemedel ska man ha klart för sig att det är otroligt svårt att dosera, mängden av den aktiva substansen kan skilja ordentligt mellan årstid, växtplats osv.

        Dessutom förekommer det att växten ifråga har kraftigare och/eller allvarligare biverkningar än läkemedlet. Exempel är älgört vs Magnecyl.

        Jag rekommenderar ett läkarbesök eller ett samtal till 1177 om man är sjuk, framför googling på sidor gjorda av lekmannadoktorer i bästa fall, bluffmakare i de sämre fallen.

        • Janne

          Låt alla vara med, tycker att du skriver lite nedvärderande…aldrig fel att rådfråga en doktor men heller aldrig fel att söka information på egen hand.

          • Gustaf

            Uffe var rak och ärlig tidsskillnad ifrån Lars som dömde hela läkarkåren som korrumperade. Jag menar att det var mer nedvärderande än att kritisera en persons vilda hypoteser om att växter skulle kunna bota Hortons-huvudvärk eller kanske en akut hjärnblödning, stroke osv.

            Modern medicin eller rättare sagt vetenskaplig metod är vad man ska först ska söka sig till om man har någon form av åkomma. Man ska inte heller glömma att läkare kan ge olika bedömningar, varpå det kan vara en bra idé att rådfråga flera om man tvivlar på diagnostiseringen.
            Efter det kan man söka upp pseudovetenskapliga hypoteser eller mediciner.

            Men eftersom detta handlade om blodbrist kanske Yvonne skulle sökt upp en hematolog, istället för en allmänläkare? Men vad vet jag, kanske är jag indoktrinerad av samma storföretag som betalar av våra läkare.

          • Janne

            Åsikter är åsikter och alla har rätt att uttrycka dom…1177 är väl bra om man är sjuk, nässlor är bra om man vill slippa bli det…vi har alla förmågan att känna vår kropp och känna vad som fungerar och vad som inte fungerar…alla är olika, prova och se hur kroppen svarar, väldigt lite i naturen är farligt, en del obehagligt men väldigt lite är farligt i normala mängder…

      • Dominik

        Mycket riktigt skrivet Lars!
        Det monetära systemet gör att folk inte kan vara ärliga.
        Naturen är underbar att njuta av.

  • Abraham

    Yvonne: Ja, du bör diskutera detta med läkare då brännässlor innehåller nitrat, som kan omvandlas till nitrit, vilket kan försvåra syreupptagningsförmågan. Nitrit omvandlas det dock bara till hos små barn, om jag minns det rätt. Vuxna bör därför kunna käka relativt stora mängder utan att det gör något, förutsatt att man inte plockar längsmed hårt trafikerade vägar et cetera.

    Och nej, att googla sig fram till hälsokunskap är alltid sämre än att gå till någon som baserar sina åsikter på faktiskt, bevisad, vetenskap. Att det skulle vara någon stor konspiration som motiverar läkare är givetvis lögn. Varför skulle läkare i sådant fall exempelvis rekommendera överviktiga människor (eller folk överhuvudtaget) att ta fler promenader och äta mer grönsaker?
    Vidare döms ingen ut, sålänge de kan bevisa att deras naturläkemedel faktiskt fungerar. Vi vet vad nässlor innehåller: C-vitamin järn, kalcium, fosfor etc, alltså vet vi att den är nyttig.
    Vetenskap.

  • Gittan

    Hejsan! Vilken tid på året är bäst att plocka och torka nässlor för senare användning? Tex under vintern.

    • Snuttivonfesen

      Jag plockar nässlor under hela säsongen.
      Tar hela topplantan. Stjälken blir seg och svår att mala till pulver.
      Du kan även hastigt förvälla dem och sen frysa in.
      Prova också att plocka maskrosknoppar – väldigt goda kokta!
      Lycka till!

      • Maria

        När jag plockar nässlor sen de börjat blomma bryter jag eller böjer den på mitten och när jag åter besöker mitt ställe så har det ofta bildas 4 nya toppskott så jag har färska nässlor hela sommaren. Jag mår så gott i hela kroppen och har fått så mycket energi, bättre än det som annonseras för dyra pengar. Maria

        • Debbi Brundin

          Hej Maria! Ett bra tips att bryta nässlan och sedan får nya skott.
          Där jag nu bo finn det lite nässlor

  • Snuttivonfesen

    Om man själv väljer att ta hand om sin hälsa, då går man ut i naturen eller i sin trädgård ( för mej finns inga ogräs – de är alla nyttoväxter :-) och så äter man och tar vara på det som finns!
    Då håller man sej frisk och slipper gå till farbror doktorn! Nu förtiden känns det som man får vara sin egen doktor…
    Nej lita på ditt eget omdöme och njut av skogens skafferi!

  • My

    Måste man förvälla innan man fryser nässlor, i så fall varför? Någon som vet?

    • PiaSilverstrand

      mit tips är att plocka och torka, med så lite stjälk som möjligt, då blir de lätter torrase till att de är ordentligt torra innan du mosar ihop bladen lite, och förvara i burkar. du kan sedan pulverisrea dem när du vill använda dem, på så sätt bevarar du den mesta av aromen och ”fr”shören2 enligt min erfarenhet!
      Lycka Till!
      Pia

  • margareta Bergström

    Angående nässelfrö.
    Tänkte skaka av fröna när de blir mogna, bruna.
    Har inte gjort det tidigare.
    Hur handhar man fröna när man kommit hem med dem ?
    Bör de sköljas m.m ?
    De innehåller lite hormoner som liknar östrogen har jag läst på nätet.
    Margareta som har passerat klemakteriet.

  • Erik

    Ska man inte plocka nässlor som växer i skugga? Varför? Detta utesluter ju över 50% av all nässlor!!

  • Elie

    Nässelfröna är fantastiskt goda att göra pesto på! Käkas med fördel råa direkt också.

  • Alexandra Sjöblom

    Ja brukar göra nässelchips genom att steka dem i hög värmme med olja, salt och vitlök. Det blir supersmarriga och krispiga!

  • Fredrik Ahlfort Lidén

    Roten går väl också att använda? Och ska dan torkas i solen eller inte? Det står olika över allt.

  • Jacqueline

    Igår tittade jag lite på dokumentären Free food and Medicine, där Marcus, som gjort dokumentären, berättar att han stött på en man med artris. De hade börjat diskutera de gammla sätten att använda nässlor och undrade om vad de hört var sant. Mannen med artirs höll ut sina händer och Marcus slog på med nässlorna. Händerna svullnade självklart upp och blev jätteröda, men det försvann nästa dag, och han kände inte av någon artris på hela sommaren!

Skriv en kommentar