Blek taggsvamp

Hydnum repandum

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

Varmrätt

Användning

Taggsvamp kan både anrättas enskilt och tillsammans med annan svamp som är fattigare i smaken. Taggsvamp ger en pepparkryddig smak i grytor, är utmärkt i pastasås och stekt med vitlök och olivolja.

Konservering: Förkoka och frys in.

Förväxling

Utmärkt nybörjarsvamp då den inte kan förväxlas med någon giftig art. Förväxling kan dock ske med rödgul taggsvamp, men även denna är en matsvamp om än inte lika välsmakande som den bleka varianten. Vidare kan svampen förväxlas med den ätliga brödtickan, som dock saknar taggar.

Växtplats

Förekommer i både barr- och blandskogar, men syns framförallt i mossiga och fuktiga partier.

Förekomst

Se större karta med observationer av blek taggsvamp.

Övrigt

Taggarna bör rensas bort innan anrättning, men på yngre exemplar kan de sitta kvar.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Kommentarer till blek taggsvamp


  • ub carlsson

    vit svamp med skivor

    • Liv

      Blek taggsvamp har inte skivor utan taggar på undersidan av hatten

  • Marie

    Hittat en del blek taggsvamp i skogspartiet vid vår tomt norr om Falun. Missade att ta bort taggarna före tillagning, så funderar på om det var orsaken till magont efter förtäringen. God var den i alla fall; kryddig till smaken.

  • Reidar Lindberg

    rensade blek taggsvamp, blev brun om fingrarna, ngn som vet varför?

  • Knut Lande

    Hittade 1 kg taggsvamp i norra Värmland. Vilken lycka 🙂

  • Bo Nilsson

    Hittade blek taggsvamp dan före julafton.

  • Åsa

    Det finns massor av blek taggsvamp i Norrbotten