Lingon

Vaccinium vitis-idaea
Ljungväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Bär

Använd till

DessertGeléMåltidsdryckSaft / juiceSylt

Användning

Används på samma sätt som tranbär till sylt, måltidsdryck, rårörda, gelé, dessert m.m.

Bären är även bra att torka eller frysa in och använda i t.ex. smoothie.

Innehållsämnen

Lingon innehåller, precis som hjortron, tranbär och rönnbär, det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra som gör att de kan förvaras i vatten en längre tid utan att mögla. Den höga halten bensoesyra gör att mindre socker behöver användas vid syltning etc.

Lägre halt av C-vitamin än i andra bär.

Förväxling

Kan eventuellt förväxlas med mjölon (ej giftig) som har en mer fadd smak.

Växtplats

Tallskog, hed, myr, hällmark.

Förekomst

Se större karta med observationer av lingon.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Kommentarer till lingon


  • Laila Baer

    Används inte lingonblad till te numer vid urinvägsinflammation?