Lärksopp är inte omnämnd att vara bland de godare sopparna, men duger bra som blandsvamp. Lukt och smak är mild och något syrlig. Avlägsna hatthuden genom att dra av den från hattens kant. Skär också bort den mörka delen av foten nedanför ringen innan tillagning.
Rik på kalium, fosfor och magnesium både i hatt och fot.
Lärksopp kan förväxlas med den goda matsvampen smörsopp och även med slemsopp, som går att äta men inte är något vidare. Dessa förväxlingssvamparna har, precis som lärksopp, en ring på foten. Andra soppar inom släktet Suillus, som dock saknar ring, är grynsopp, sandsopp och örsopp.
Lärksopp lever i symbios med lärkträd, vilket innebär att den endast kan påträffas där lärk växer, t ex i skog och park där trädet blivit odlat eller naturaliserat.
Chudzyjski, K. & Falandysz, J. (2008). Multivariate analysis of elements content of Larch Bolete (Suillus grevillei) mushroom. Chemosphere, 73(8), ss. 1230-1239Holmberg, P & Holmberg, I. (2013). Pelle Holmbergs nya svampbok: svampguide med recept, tips och råd!. Sundbyberg: SemicHolmberg, P. (2010). Nya svampboken. 6. uppl. Stockholm: NorstedtNylén, B. (2001). Svampar i Norden och Europa. Stockholm: Natur och kultur/LTSpisa.nu (u.å). Lärksopp. http://www.spisa.nu/3.13067/varufakta/larksopp [2013-09-28]Svampguiden (u.å.). Lärksopp. http://www.svampguiden.com/art.asp?art=suillus_grevillei [2013-09-28]