Smörsopp

Suillus luteus

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

SalladSoppaVarmrätt

Användning

Smörsopp är en utmärkt matsvamp i grytor, soppor, stuvningar och smörstekt. Smaken är ganska mild och smörsoppen bör därför blandas med mer smakrikare svampsorter, exempelvis kantarell, karljohan, trumpetsvamp och taggsvamp.

Likt karljohan kan de yngre exemplaren marineras och ätas som råkost, men kan dock ge mag- och tarmproblem för en del.

Konservering: Skiva och torka i ugn (under 50 C). Kan malas till svampmjöl.

Förväxling

Smörsopp kan förväxlas med sina nära släktingar slemsopp, lärksopp, grynsopp och örsopp. Alla är ätliga, men endast de tre sistnämnda räknas som matsvampar.

Bland sopparna finns endast en giftig art, djävulssoppen, som dock är mycket ovanlig. Denna svamp utmärker sig tydligt genom att ha röd fot och rött rörlager. Nybörjaren bör därför undvika soppar med röd nyans.

Växtplats

Sandiga marker, tallhedar, sandiga skogsvägar. Växer ofta under tall.

Förekomst

Se större karta med observationer av smörsopp.

Övrigt

Plocka helst smörsopp vid torrt väder, då är den inte är lika slemmig.

Vid anrättning är det viktigt att den sega hudhatten avlägsnas. Även rören bör avlägsnas om de är alltför mjuka.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till smörsopp


  • Leif-Roger Fechner

    Varför har ni en bild per / svamp ??
    när en och samma svamp kan se lite olika ut