Sandsopp

Suillus variegatus

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

Varmrätt

Användning

Färsk sandsopp betraktas som en blandsvamp, och bör begränsas på grund av den något syrliga aromen. Sandsopp förekommer dock i stora mängder kan därför med fördel fylla ut många maträtter tillsammans med smakrikare svampsorter som till exempel kantarell, karljohan, trumpetsvamp eller taggsvamp.

Sandsoppen gör sig dock mycket bättre som torkad, då den torkade sandsoppen lär smaka som den giftiga men utsökta delikatessen stenmurkla.

Konservering: Utmärkt torksvamp - skiva och torka i ugn (under 50 C). Kan malas till svampmjöl.

Förväxling

Ingen direkt förväxlingsrisk, men för den ovane svampplockaren kan sandsoppen te sig som en pepparsopp eller örsopp, som båda saknar matvärde, eller som matsvamparna grynsopp och smörsopp. Sandsoppen kan dock lätt kännas igen på sina "fräknar".

Bland sopparna finns endast en giftig art, djävulssoppen, som dock är mycket ovanlig. Denna svamp utmärker sig tydligt genom att ha röd fot och rött rörlager. Nybörjaren bör därför undvika soppar med röd nyans.

Växtplats

Barrskog, ofta med tall. Fuktig hällmark på mossa och lavar. Sandig tallmark.

Förekomst

Se större karta med observationer av sandsopp.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till sandsopp


  • o3

    svampmjöl som en blandar ner i smält sen rumstempererat smör och ställer i kylen och har på kex t.ex 🙂

  • Anita Wästvind

    Tillagar just nu sås på torkad sandsopp. Mmmm, jättegott! Inte riktigt lika god som stenmurkla tyvärr, men ett väldigt bra giftfritt alternativ.