Plommon

Prunus domestica
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Frukt

Använd till

DessertGeléSaft / juiceSnacksSylt

Användning

Plommon kan förutom färsk konsumtion användas i exempelvis, sylt, marmelad, gelé, saft, och efterrättspaj. Plommon kan även torkas för längre förvaring. Torkade plommon är utmärkt som snacks.

Om innehållet i plommonkärnan tuggas kan giftet vätecyanid frisättas. Detta kan bl a leda till illamående och yrsel. Läs mer här.

Växtplats

Främst odlad men även förvildad vid gammal bebyggelse.

Likt vinbär, rönnbär, äpple, krikon, fläder, ros och körsbär kan plommon även skördas där den växer på allmän mark, exempelvis i parker.

Förekomst

Se större karta med observationer av plommon.

Övrigt

En underart till plommon är krikon, som kan användas på liknande sätt.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Kommentarer till plommon