Blodriska

Lactarius deterrimus

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

SoppaVarmrätt

Användning

Blodriskor är utsökta kryddsvampar som med fördel kan blandas med mildare svampsorter. Blodriskor blir särskilt goda om de ugnsgrillas tillsammans med vitlök och olivolja.

Konservering: Förkoka och frys in. Passar väl till inläggning. Riskor förekommer ofta i stora mängder och lämpar sig därför för att konserveras.

Förväxling

Riskor är lätta att känna igen och därför en bra skivling att börja med. Till formen påminner riskorna om trattskivlingar (oätlig/giftig), men riskorna känns lätt igen genom att de avger saft när de skadas.

Blodriskor kan ibland förväxlas med den mindre välsmakande men dock ätliga skäggriskan. Den senare har dock vit saft, medan blodriskorna har rödfärgad saft.

Bland riskorna bör man se upp med lakrisriskan som är svagt giftig och som påminner om mandelriskan. Lakrisriskan doftar lakris och curry och avger en vattenklar saft.

Den ovane svampplockaren bör vara ytterst försiktig med skivlingar. Soppar är en säker svampgrupp som rekommenderas för nybörjaren.

Växtplats

Granblodriska: fuktig granskog.

Tallblodriska: kalkmark invid tall.

Förekomst

Se större karta med observationer av blodriska.

Övrigt

Det finns en rad olika riskor med matvärde, som alla skördas i augusti-september, däribland mandelriska, vinriska, pepparriska, skäggriska och skogssiska. Jämför riskorna i en svampbok.

Förtäring av blodriskor ger likt rödbetor ett rödfärgat urin, som är helt ofarligt.

Blodriskor är ibland oätliga på grund av angrepp från parasitsvampar.

Skapad


UppdateradNamn på andra språk

Granmatriske

Fichten-Reizker

Fichtenreizker

Nadelwaldreizker

Smrekova sirovka

Kuusenleppärousku

kuusenleppärousku

Lactaire des épinettes

Peenrode melkzwam

Granmatriske

Mleczaj świerkowy

Рыжик еловый

Kommentarer till blodriska