tall

Pinus sylvestris
Tallväxter

Barr & unga rötter hela året
Årsskott apr-jun
Bark sep-maj

Svårighetsgrad

Användbara delar

RotSkottStam

Använd till

BrödÖrtteSaft / juiceSoppaVarmrätt

Växtplats

Vanlig i hela landet främst på torr mark.

Användningsområden

Barr

På barren kan man göra en vitaminrik dryck. Koka ett par nävar tallbarr ca 20 minuter i ½ liter vatten. Som smakhöjare, tillsätt några unga granskott. Längst ut på grenspetsarna finns de bästa barren.

Årsskott (tallstrunt)

Unga årsskott kan ätas färska, de smakar syrligt. Som kokade kan de användas i varm dryck, i saftblandning eller i soppa.

Bark

Bark från unga grenar kan ätas färsk, rostas som godsak eller kokas. Under den yttre, bruna barken på den grova stammen finns ett lager vit innerbark. Genom att bulta, torka, sönderhacka och mala kan den användas till mjöl. Bäst tid är under våren då barken lossnar lätt.

Rötter

De smala rötterna från unga tallar går att äta färska, kokade i soppa/gryta eller så kan man torka dem.

Kottar

När kottarna är unga och gröna går de äta färska eller kokade.

Som medicin

Tallkådan, saven från ung bark och saften i barren har bakteriedödande verkan. Kådan och barken kan användas på sår och avkok på barr mot skörbjugg och för desinfektion. Barren har också medicinsk användning mot luftrörskatarr. Det är terpentinoljan i barren som lätt tas upp genom hud och slemhinnor. Inhalering av terpentinoljan har använts mot astma, kikhosta och inflammationer i luftvägarna. Barren har även använts vid förkylning (genom inandning) och till bad vid reumatiska besvär och svårläkta sår.

Innehållsämnen

Tallbarr innehåller mycket c-vitamin. Vintertid är halten av c-vitamin högre och den ökar längre norrut. I Sverige är det endast nypon och havtorn som har högre c-vitaminhalt. En tallbarrsdryck ger också socker och mineralnäringsämnen.

Årsskotten är rika på flyktig olja, terpentin.

Tallrötterna innehåller stärkelse.

Förväxling

Förutom vår vanliga tall finns några odlade arter som även kan förekomma förvildade. Läs om dem på den virtuella floran.

Övrigt

På marken runtom en tall påträffas ofta olika svampar, t ex tallblodriska, kremlor, flugsvampar och smörsopp. Tallen är beroende av att bilda s k mykorrhiza med svamparna för att bättre kunna ta upp vatten och näringsämnen.

Ny forskning visar på att tallen kan ha överlevt senaste istiden.

Skapad

Senast ändrad

Referenser

Kommentarer till tall

 • Gunnel K H Lundmark

  Naturen ger oss mycket <3

 • Felize

  Undrar om någon har mer info om tallpollen?

 • J.Gun

  Jag undrar om det finns något sett att tappa saven utan att använda någon sorts borr?

  Går en kniv bra? man vill jo ändå bara ha en lite av saven tillräckligt för att täcka såret

Skriv en kommentar