Viol

Viola spp.
Violväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlommaRot

Använd till

DessertMåltidsdryckSaft / juiceSallad

Användning

Dekorationer av maträtter och komplement i sallad och efterrätter.

Viol kan också användas till vacker måltidsdryck och kokas till saft.

Förväxling

Det finns ett tjugotal violarter i norden men luktiviol är den art som använts i störst utsträckning i matlagning. Emellertid är inga violarter giftiga utan samtliga är ätliga och kan beredas på liknande sätt. Skördetiderna varierar mellan de olika arterna.

Växtplats

Näringsrik mark; vägrenar, jordhögar, hedar, bergkanter.

Förekomst

Se större karta med observationer av viol.

Övrigt

Läs mer på shenet om luktiviol och styvmorsviol. Övriga violsorter finns beskrivna på den virtuella floran.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Marts-Viol

Martsviol

Duftveilchen

März-Veilchen

Märzveilchen

Wohlriechendes Veilchen

Common Violet

English violet

Sweet Violet

Sweet violet

common violet

florist's violet

garden violet

sweet violet

wood violet

alhelí

viola común

viola de olor

viola olorosa

violeta

violeta acopada

violeta aromática

violeta blanca

violeta común

violeta de jardín

violeta de olor

violeta de olor o común

violeta doble

violeta olorosa

violeta purpúrea

violeta verdadera

violetas

violetones

viroletas

Tuoksuorvokki

Violette odorante

Viola mammola

Maarts viooltje

Fiołek

Fiołek wonny

Фиалка душистая

Kommentarer till viol


  • zdenka Idek

    Vackar att se luktar gott och smakar gott.

  • Mana

    Är bladen också ätliga?