krikon

Prunus domestica ssp. insititia
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Frukt

Använd till

DessertGeléSaft / juiceSnacksSylt

Växtplats

Ofta odlad men förekommer även vild i t.ex. skogsbryn och vid gammal bebyggelse.

Likt vinbär, rönnbär, äpple, fläder, ros, körsbär och plommon kan krikon även skördas där den växer på allmän mark, exempelvis i parker.

Användningsområden

Kikon är en underart till plommon och kan därför användas på liknande sätt till sylt, marmelad, gelé, saft, och efterrättspaj.

Övrigt

Läs mer om krikon och plommon på den virtuella floran.

Skapad

Senast ändrad

Kommentarer till krikon

  • D

    krikon är nästan bättre att göra nånting med än plommon men sämre att äta som den är

  • Patrik Persson

    Jag har mängder med krikon som växer vilt. Jag använder inte det, så ifall ngn vill ha alternativt köpa kan ni kontakta mig på p_utte@hotmail.com

    • Jan lundin

      Hej Patrik, detta är ett inlägg angående om att du 2012 la ut att du hade massor av krikon.
      Skulle det vara så att du har några rotskott att undvara så hör av dig, har sökt överallt men inte fått tag i några.
      Vänligen
      Jan lundin

      • Pontus

        Hej hörru. Har ett gammalt krikonträd nere hos pappsen utanför ljungby, småland, som skall tas ned i dagarna. Trodde det var röda plommon men icket. Krikon fick jag höra. Jag har då ingen aning om hur man identifierar ett rotskott, men det är ett gammalt träd 10-20 år på nacken (min egna uppskattning).
        Tänkte att du kanske kan dra nytta av detta.

        Du kan nå mig på 0*61*25090
        *=7 , detta för att mitt nummer inte ska synas i googles sökmotor.

        Mvh

      • Roy sjömark

        Hej jan. Jag bor i roslagen och har krikon. Rotskott finns om du vill ha.
        Du når mig på roy.sjomark@Gmail.Com

  • Ulrika

    Tycker också att krikon (helst de gula, supersöta) är godare att göra sylt av än vanliga plommon! (Jag gjorde nyligen en variant med kanel, citronsaft och vaniljstång, blev mums…) Jag tycker att syltsockret ”1+3” bör användas istället för vanligt, annars skulle det nog bli outhärdligt översött. 🙂

    • britt Ekman

      Finns det supersöta gula krikon. De jag plickat är supersura, som citron.

Skriv en kommentar