Smultron

Fragaria vesca
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BärBladBlomma

Använd till

DessertÖrtteSallad

Användning

Blad och blomma kan torkas till te, men tar man blomman blir det följaktligen inget bär. Bären passar bäst att äta färska men det går också bra att frysa in dem. Smultron passar inte att koka till saft eller sylt då den fina smaken och aromen förloras.

Innehållsämnen

Rik på C-vitaminer och mineraler.

Förväxling

Förutom det vanliga smultronet finns två andra vildväxande arter, backsmultron och parksmultron, som också är användbara.

Växtplats

Ängsbackar, hagar, hyggen, skogsgläntor och vägkanter.

Förekomst

Se större karta med observationer av smultron.

Övrigt

Smultron påstås vara ett utmärkt medel mot binnikemask.

Jordgubben är en korsning mellan två amerikanska smultronarter.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Skov-Jordbær

Wald-Erdbeere

Walderdbeere

Alpine strawberry

European wild strawberry

Wild Strawberry

Woodland Strawberry

Woodland strawberry

strawberry

wild strawberry

wood strawberry

woodland strawberry

Адам джилек

Fresa salvaje

Navadni jagodnjak

Ahomansikka

ahomansikka

Fraisier des bois

fraisier sauvage

Jarðarber

Villijarðarber

Fragola

Fragola di bosco

Bosaardbei

bosaardbei

Markjordbær

Poziomka pospolita

Земляника лесная

白草莓

野草莓

Kommentarer till smultron


  • Pleu

    Även om man inte kan koka smultron så kan man fortfarande göra saft på dom! Underbar kallrörd smultronsaft och kallrörd/rårörd sylt. 🙂

  • Anita

    Lägg någon deciliter smultron i en flaska och slå på vanlig vitvinsvinäger. Låt det stå ljust och soligt. Bären ger en fin smak till vinägern när man gör salladsdressing.