Vinbär

Ribes nigrum, Ribes rubrum
Ripsväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Bär

Använd till

DessertGeléMåltidsdryckÖrtteSaft / juiceSyltVin

Användning

Svarta vinbär kan användas till saft, sylt, gelé, dessertpaj. Även röda vinbär kan användas men syrligheten gör att de helst bör blandas med sötare bär.

Svarta och röda vinbär kan även jäsas till ett smakfullt vin.

Bladen från svart vinbärsbuske ger en utmärkt smak till örtte. Svartvinbärsblad och björkblad ger ett mycket gott sällskapste.

Innehållsämnen

Svarta vinbär är rika på C-vitamin och antioxidanter.

Förväxling

Röda vinbär kan eventuellt förväxlas med måbär, som också är ätliga.

Växtplats

Svarta: Odlad, fuktskogar, raviner, bäckkanter.
Röda: Odlad, skogar, stränder, alkärr.

Förekomst

Se större karta med observationer av vinbär.

Övrigt

Röda vinbär som är odlas kallas för trädgårdsvinbär, medan den vilda arten kallas för skogsvinbär. Båda är ätliga men något sura, medan svarta vinbär både är godare och nyttigare.

Läs mer om svarta vinbär på den virtuella floran.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till vinbär


  • Milina

    HEJ!
    undrar hur man gör te med torkade svarta vinbärs blad?

    • Elin

      Jag har aldrig gjort det själv, men skulle tro att det är som med det mesta annat dvs lägg några blad i vatten och låt det sjuda i 5-10 min. Du får experimentera lite 🙂

    • E-L

      Lägg finaste bladen på tork på tex myggnät. Några drar senare är allt snustorrt. Lägg då allt i en plastpåse. Mosa bladen utifrån. Tag bort den hårda bladstjälken. Förvaras sedan i en burk så det behålls torrt. Mumma !