Brännässla

Urtica dioica
Nässelväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Blad

Använd till

BrödÖrtteSoppaVarmrätt

Användning

Nässelblad kan likt svinmålla och kirskål användas i varmrätter på samma sätt som spenat. Nässelblad kan även användas i brödbak samt kokas till karaktäristisk nässelsoppa.

Torkade blad kan användas till örtte samt malas till mulivitaminpulver (ha på mackan, i müsli etc) vilket antas ge förstärkt immunförsvar.

Innehållsämnen

Mycket rik på C-vitamin (särskilt tidigt på våren). Innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel. Brännässlan är även relativt proteinrik.

Förväxling

Brännässlan kan till utseendet förväxlas med vitplister som dock saknar brännhår. Viltplister är inte är giftig utan kan tvärtom anrättas på samma sätt som brännässlan.

Brännässla kan även förväxlas med etternässla, vilken inte heller är giftig utan kan användas på samma sätt som brännässlan. Etternässlan är dock ettårig och kommer därför först senare på sommaren.

Plocka inte brännässlor på kvävegödslad mark eller nära gödselhagar. Nässlorna har lätt för att lagra nitrater som kan vara skadligt att äta i stora mängder.

Växtplats

Allmän vid gårdar, rabatter och i diken.

Förekomst

Se större karta med observationer av brännässla.

Övrigt

Bra växt att börja med eftersom alla känner igen den. Som med nästan alla örter är de späda bladen godast och mest näringsrika. Använd handskar vid skörd.

Skapad


UppdateradNamn på andra språk

Stor Nælde

Große Brennnessel

Common nettle

Devil's Plaything

isonokkonen

Brenninetla

Ortica comune

Grote brandnetel

Stornesle

Pokrywa zwyczajna

Kommentarer till brännässla


 • Anna

  Hej, jag har en fråga. Är det ok att ge brännässelte till barn? Har förstått att små barn inte ska ha det för det omvandlas till nitrit, men vilken ålder är det ok?

 • Elin

  Jag har fått höra att krossad brännässla även har läkande effekt på sår. Stämmer detta?

  • Agnes

   Hej Elin, jag tror inte att nässlor hjälper mot sår. Det är rölleka som kan hjälpa på det sätt du säger.

  • Elina

   Jag har läst det i flera källor så det tordes stämma 🙂 Men finns många bra växter för ändamålet!

 • Kristina

  Hej ! Undrar, kan man äta nässlor också nu i december ?
  Här växer nässlor fortfarande, ser rätt ”friska” ut.
  Tack för ev. svar

 • Gull Thorwaldsson

  Kan man äta blommorna på brännässla

  • Agnes

   Hej, Ja, du kan äta blommor, men jag tror att det är bäst att behålla blommor för att ha frön. Frön är väldigt näringsrika

 • Sven

  Ni ska bara veta vilken biljardindustri läkemedel är. Läkemedel gör er inte friska, tvärtom rent sagt. Läkare gör er inte friska, dom lindrar bara symptomen. Allt idag har med girighet att göra, vad får er att tro att läkemedelshandeln är annorlunda? Medicinerna gör er sjuka i längden.

 • Mike

  Ni pratar om gödselhagar i texten, vad är det för sorts hagar och hur ser de ut?

 • Åsa

  Det är juni månad och jag plockade precis nässlor till en nässelsoppa. Till min stora förvåning så blev vattnet brunt som jag mixade de okokta nässlorna i. Det har jag aldrig upplevt förr, det har alltid varit kraftigt grönt. Vad beror det på? Är det skadligt att äta?

  • Erik

   Juni månad sa du. Satt det fastgeggat björkpollen på bladen?
   Det kan vara en orsak till att vattnet blir gult. Och sånt sitter på de flesta växter i början av juni.

  • Erik

   …Men jag kanske ska tillägga att färgen brun inte är något konstigt i sig här. Nässlans klorofyll kan ha en brun ton, eller gul om man späder ut den med en mängd vatten.

   Mitt nässelvatten som jag gör av att lägga torkade malda nässlor i kallvatten, skakar i shaker, och sedan dricker; det vattnet är kraftigt mörkbrunt, nästan svart.

   Grön, brun. Dessa är färger som klorofyll kan ha.

 • Britt-Inger Nilsson

  Undrar hur man använder nässelfrön? Ska de kokas? Vad kan man göra med dem?

  • .c

   Jag brukar använda som näringsboost på våren, strö på gröten på morgonen.

 • Sigridur Thordardottir

  Först vill. jag bara säga att man inte alls behöver fråga en läkare om vad man äter eller inte. Det är en märklig tid vi lever i; vi har i allmänhet aldrig haft så god tillgång på kunskap, och samtidigt har vi tillåtit ”Riket” att göra läkare till ”kost och hälsa poliser” som vi människor inte klarar oss utan. När det kommer till naturen och det som finns där, då gör man klokast i att fråga någon av våra äldsta medborgare, gamla släktingar och grannar om vad, hur, när och om vi kan använda det som finns i naturen. En klassiskt utbildad läkare i Sverige, vet nästan ingenting om detta om personen i fråga inte råkar ha ett särskilt intresse för naturen och kosten. Långt ifrån alla läkare har dessa intressen. Nu till min fråga; kan man frysa in nässlor helt färska?

  • Daniel

   Vad sägs om att fråga dina äldre?

  • Erik

   Bra sagt Sigridur 100%

 • Ben

  Hur vet man om nässlorna växer på kvävegödslad mark eller gödslad hage? Nu senast plockade jag nära en å vid en (som jag misstänker) vilande åker (minst 2 år). Hur viktigt är platsen och hur vet man?

 • Birgitta Larsson

  Undrar om torkade nässlor har en renande effekt inuti kroppen?Om det iså fall är vetenskapligt bevisat?
  Tacksam för svar.

  • Klaus

   De patienter som jag har rekommenderat det till har fått hjälp av nässlan:

   Patient som har värk i hela kroppen blev av med all värk efter 5 dagar, fast det var en trädgårdsmästare som hade gått in i sitt växthus strax efter de sprutat bekämpningsmedel och fått det i sig.

   Patient har inte haft någon känsel i tre fingrar på 20 år, efter 10 dagar med en kopp med nässelte har han fått tillbaks känseln och känner sig piggare.

 • Veronica

  Hejsan,

  Jag vill torka brännässlor som jag plockade och tänker förvara dom i burkar till att tillverka sedan mina hudvårdsprodukter. Vet någon, hur förbereder man burkar och måste man tvätta dom i sprit???

  • Simpan

   Om det är vanliga glasburkar, typ såna man får när köper smörgåsgurka, sylt och liknande, så kan du diska dem noga och sen ställa dem att torka i ugnen på lite drygt 100 grader.
   Låt dem stå där i minst en kvart, så de blir ordentligt genomvärmda.

   Sen är det bara att ta ut dem och fylla dem med vad som som helst.

 • Alva

  gör nässelpulver marsvin starkare i benen och gör nässelpulver mitt hår tjockare. Matar intensivt mitt marsvin med nässelpulver. Äter nässelpulver själv för att få tjockare hår men har inte märkt resultat så hur länge ska äta nässelpulver innan man märker resultat.

  • Richard

   Hej

   Jag tror du ska använda nässelvattnet som schampo.

 • Jacqueline

  Igår tittade jag lite på dokumentären Free food and Medicine, där Marcus, som gjort dokumentären, berättar att han stött på en man med artris. De hade börjat diskutera de gammla sätten att använda nässlor och undrade om vad de hört var sant. Mannen med artirs höll ut sina händer och Marcus slog på med nässlorna. Händerna svullnade självklart upp och blev jätteröda, men det försvann nästa dag, och han kände inte av någon artris på hela sommaren!

 • Fredrik Ahlfort Lidén

  Roten går väl också att använda? Och ska dan torkas i solen eller inte? Det står olika över allt.

 • Alexandra Sjöblom

  Ja brukar göra nässelchips genom att steka dem i hög värmme med olja, salt och vitlök. Det blir supersmarriga och krispiga!

 • Elie

  Nässelfröna är fantastiskt goda att göra pesto på! Käkas med fördel råa direkt också.

 • margareta Bergström

  Angående nässelfrö.
  Tänkte skaka av fröna när de blir mogna, bruna.
  Har inte gjort det tidigare.
  Hur handhar man fröna när man kommit hem med dem ?
  Bör de sköljas m.m ?
  De innehåller lite hormoner som liknar östrogen har jag läst på nätet.
  Margareta som har passerat klemakteriet.

 • My

  Måste man förvälla innan man fryser nässlor, i så fall varför? Någon som vet?

  • PiaSilverstrand

   mit tips är att plocka och torka, med så lite stjälk som möjligt, då blir de lätter torrase till att de är ordentligt torra innan du mosar ihop bladen lite, och förvara i burkar. du kan sedan pulverisrea dem när du vill använda dem, på så sätt bevarar du den mesta av aromen och ”fr”shören2 enligt min erfarenhet!
   Lycka Till!
   Pia

  • Eva-Lisa

   Jag plockar mina nässlor nästan hela sommaren, förväller och fryser till soppa till vintern.

 • Snuttivonfesen

  Om man själv väljer att ta hand om sin hälsa, då går man ut i naturen eller i sin trädgård ( för mej finns inga ogräs – de är alla nyttoväxter 🙂 och så äter man och tar vara på det som finns!
  Då håller man sej frisk och slipper gå till farbror doktorn! Nu förtiden känns det som man får vara sin egen doktor…
  Nej lita på ditt eget omdöme och njut av skogens skafferi!

 • Gittan

  Hejsan! Vilken tid på året är bäst att plocka och torka nässlor för senare användning? Tex under vintern.

  • Snuttivonfesen

   Jag plockar nässlor under hela säsongen.
   Tar hela topplantan. Stjälken blir seg och svår att mala till pulver.
   Du kan även hastigt förvälla dem och sen frysa in.
   Prova också att plocka maskrosknoppar – väldigt goda kokta!
   Lycka till!

   • Maria

    När jag plockar nässlor sen de börjat blomma bryter jag eller böjer den på mitten och när jag åter besöker mitt ställe så har det ofta bildas 4 nya toppskott så jag har färska nässlor hela sommaren. Jag mår så gott i hela kroppen och har fått så mycket energi, bättre än det som annonseras för dyra pengar. Maria

    • Debbi Brundin

     Hej Maria! Ett bra tips att bryta nässlan och sedan får nya skott.
     Där jag nu bo finn det lite nässlor

 • Abraham

  Yvonne: Ja, du bör diskutera detta med läkare då brännässlor innehåller nitrat, som kan omvandlas till nitrit, vilket kan försvåra syreupptagningsförmågan. Nitrit omvandlas det dock bara till hos små barn, om jag minns det rätt. Vuxna bör därför kunna käka relativt stora mängder utan att det gör något, förutsatt att man inte plockar längsmed hårt trafikerade vägar et cetera.

  Och nej, att googla sig fram till hälsokunskap är alltid sämre än att gå till någon som baserar sina åsikter på faktiskt, bevisad, vetenskap. Att det skulle vara någon stor konspiration som motiverar läkare är givetvis lögn. Varför skulle läkare i sådant fall exempelvis rekommendera överviktiga människor (eller folk överhuvudtaget) att ta fler promenader och äta mer grönsaker?
  Vidare döms ingen ut, sålänge de kan bevisa att deras naturläkemedel faktiskt fungerar. Vi vet vad nässlor innehåller: C-vitamin järn, kalcium, fosfor etc, alltså vet vi att den är nyttig.
  Vetenskap.

  • Klaus

   Alla är inte korruperade, men jag har pratat med en av ’Sveriges bästa hjärtläkare om detta, han sa:
   Den nya medicinen lindrar bara symptom och ger biverkningar. När jag inte skrev ut den till mina patienter utan den gamla, vilket gjorde att jag fick fler patienter, för ryktet börjades spridas bland patienterna att gick man Mikael Nordfors, då blev man frisk.

   Jag hade då slutat med att var hjärtspecialist, utan var allmän praktiserande läkare på en vårdcentral. Det p g a jag är väldigt social och hade tröttnat på att inte kunna prata med mina nedsövda patienter.

   En morgon stod överläkaren och alla de andra läkarna på mitt kontor och skrek, jag undrade vad som stod på?
   Överläkaren tog till orda: Mikael du förstör våra affärer.
   Nej det köper jag inte, jag har mina patienter och ni har era.
   Du skriver ut medicin som botar till dina patienter, på eget bevåg.
   Ja, jag vill kunna se mina patienter i ögonen och dessutom är det till det jag är utbildad.
   Nej i fortsättningen måste du ge dina patienter samma medicin som vi andra läkare gör, den nya som endast lindrar symptom, annars måste vi avskeda dig.
   Då får ni göra det.

   • Alexander

    Hade han vunnit ”Sveriges bästa hjärtläkare”?

   • Erik

    Det är verkligen fantastiskt. Du menar alltså att överläkaren stod och skrek: ”Du gör våra patienter friska! Sluta!”
    Menar du det? Detta har alltså hänt säger du?

 • Yvonne

  Några droppar nässelextrakt varje morgon botade den ”obligatoriska” blodbristen vid min graviditet en gång i tiden – och den kom inte tillbaka, som den brukade! Blodristen alltså. Man bör diskutera med läkare innan man prövar det här. Överskott på järn är ju också skadligt!
  En god nässelsoppa då och då är att föredra som självmedicinering.

  • lars

   Hej Yvonne och alla andra!
   Läkarnas kunskaper om växters egenskaper i allmänhet och de vilda växterna i synnerhet är noll. Så den typiske läkaren dömer ut alla som använder naturmedicin som kvacksalvare.
   Men om vi varken behöver de konventionella läkarnas goda råd eller deras ”mediciner”, då tjänar de inte en krona! Det vet läkarna – och det gör dem ännu argare!

   När ska vi inse att det är vi själva som har ansvaret för vår hälsa?
   Så ta kontrollen över din hälsa. På nätet finns många goda råd och vittnesmål från folk som varit hopplösa fall men tillfrisknat genom att de använt beprövad naturmedicin. Så gå in och googla. Använd kontroversiella söktexter! Och tänk på att du söker alternativ informationen som INTE backas upp av mäktiga intressenter med mycket pengar och stora resurser. Det betyder att du kanske inte hittar det du söker förrän på 6:e eller 7:e sökresultatsidan!

   Hälsningar
   Lars

   • Uffe Johansson

    Alla läkare känner till, eller ska känna till, vad man bör äta. I kosten ingår vitaminer, inte nödvändigtvis från nässla, men knappast från piller – vilket faktiskt inte rekommenderas förutom i undantagsfall.

    Vad gäller växter med läkande kraft så vet nog de flesta att mycket av dagens skolmedicin har sitt ursprung i naturen, och där letar man också efter nya ämnen, till exempel smärtstillande.

    När man använder växter eller växtdelar som läkemedel ska man ha klart för sig att det är otroligt svårt att dosera, mängden av den aktiva substansen kan skilja ordentligt mellan årstid, växtplats osv.

    Dessutom förekommer det att växten ifråga har kraftigare och/eller allvarligare biverkningar än läkemedlet. Exempel är älgört vs Magnecyl.

    Jag rekommenderar ett läkarbesök eller ett samtal till 1177 om man är sjuk, framför googling på sidor gjorda av lekmannadoktorer i bästa fall, bluffmakare i de sämre fallen.

    • Janne

     Låt alla vara med, tycker att du skriver lite nedvärderande…aldrig fel att rådfråga en doktor men heller aldrig fel att söka information på egen hand.

     • Gustaf

      Uffe var rak och ärlig tidsskillnad ifrån Lars som dömde hela läkarkåren som korrumperade. Jag menar att det var mer nedvärderande än att kritisera en persons vilda hypoteser om att växter skulle kunna bota Hortons-huvudvärk eller kanske en akut hjärnblödning, stroke osv.

      Modern medicin eller rättare sagt vetenskaplig metod är vad man ska först ska söka sig till om man har någon form av åkomma. Man ska inte heller glömma att läkare kan ge olika bedömningar, varpå det kan vara en bra idé att rådfråga flera om man tvivlar på diagnostiseringen.
      Efter det kan man söka upp pseudovetenskapliga hypoteser eller mediciner.

      Men eftersom detta handlade om blodbrist kanske Yvonne skulle sökt upp en hematolog, istället för en allmänläkare? Men vad vet jag, kanske är jag indoktrinerad av samma storföretag som betalar av våra läkare.

     • Janne

      Åsikter är åsikter och alla har rätt att uttrycka dom…1177 är väl bra om man är sjuk, nässlor är bra om man vill slippa bli det…vi har alla förmågan att känna vår kropp och känna vad som fungerar och vad som inte fungerar…alla är olika, prova och se hur kroppen svarar, väldigt lite i naturen är farligt, en del obehagligt men väldigt lite är farligt i normala mängder…

    • John

     Nej, dom vet inget om varesig kost eller nyttiga växter. Dom har två veckors utbildning i näringslära, två veckor!

     Dessutom har inte alls dom flesta piller sitt ursprung i naturen utan i laboratorium. Helt syntetisk.

    • klaus

     Du har inte kunskapen det ser jag när jag läser ditt svar. Då kan jag berätta en hemlighet för dig.
     Du lever i ett U-land för i Sverige finns det inga läkare i den allmänna vården.
     Hur jag kan säga det?
     Alla sjukdomar kommer från mineralbrist och de svenska läkarna har ingen utbildning i mineraler, vilket gör att de inte kan sätta en diagnos varför du är sjuk.
     De är jätteduktiga på hur läkemedlen vi köper på Apoteket fungerar, de vet i minsta detalj vad som händer i kroppen.
     Fast i dag är problemet att alla läkemedel som säljs på Apotek i Sverige endast lindrar symptom och ger biverkningar utom antibiotikan, vilket innebär att patienten inte blir frisk utan får gå på medicinen resten av livet.
     Då anser jag att det är bättre att använda alternativ medicin örter som använts i tusentals år och botat i tusentals år, även idag, utan biverkningar.
     Du tycker nog det är bättre med medicin som du aldrig blir frisk av och ger biverkningar, det anser jag är kvacksalvare som säljer. I dag har vården inget intresse av att bota patienten, bara få dennes pengar.

   • Dominik

    Mycket riktigt skrivet Lars!
    Det monetära systemet gör att folk inte kan vara ärliga.
    Naturen är underbar att njuta av.

   • Annette

    Hej Lars !
    Det du skriver om läkare är ABSOLUT sant.
    Människor skulle kunna må mycket bättre och dessutom bli bra ifrån sina besvär (om det ej är för komplicerade sjukdommar).

    Annette

    • Alexander

     Ja, minns bara hur länge folk levde på 1300-talet under homepatins stortid. Det var ju liksom OMÖJLIGT att få död på folk. Det var nog därför den moderna medicinen skapades va? För att vi var FÖR friska. Vi levde FÖR länge. Äntligen folk utan skygglappar.

     Antibiotika är ursäktat läser jag. Men hur är det med antikroppsbenhandling riktade mot tumörceller. Hur är det egentligen med enkla behanldingar som acetylsalecylsyra. Vad är skillnaden egentligen rent medicinskt? Kan man inte bara tänka sig, att det är helt sunt och bra att äta grönt för att man får ett varierat utbud av vitaminer och mineraler samt får rätt fett med fibrer i sig. Detta skulle ju också stimulera tarmen och dess bakterier. Vilket också stimulerar immunförsvaret…

     Eller menar Klaus att all världens sjukdomar alltså beror på mineralbrist??? Och resterande följare här håller med? ingen som vill ifrågasätta det?
     (Asking for a friend)

   • Fredrik A

    Helt rätt håller med dig till 100%
    Jag har själv träffat och pratat med en hel del läkare och alla säger samma sak, ”finns ingen forskning som säger att örter eller mat påverkar hälsan överhuvudtaget”…

  • Fredrik Afram

   Det finns inget som heter överskott på järn då kroppen gör sig av med ”överskottet”.
   Problemet idag är att vi människor inte får i oss i närheten järn av vi behöver egentligen, så ju mer järn desto bättre.. Järnet gör upptaget av alla andra mineraler mycket bättre.

   • Markus

    Du kan få ett överskott av järn. Dessutom försämrar det zinc upptaget.

  • klaus

   Det finns folk som dricker en kopp nässelte varje dag, de har inget järnöverskott. Men att ta piller som innehåller järn är livsfarligt i fall patienten inte har järnbrist, då kan den få fria syre radikaler i blodet som har dominoeffekt varpå de dödar fruktansvärt många celler i kroppen, de kan t o m döda en människa.

 • Stella

  Brännässlan är en av de mest c-vitaminrika växterna i svensk flora. För c-vitaminspulver, plocka dem sent på säsongen, torka dem och mal i mortel. En tesked om dagen under vinterhalvåret håller doktorn borta!

  http://www.henriettesherbal.com/sv/hb-nassla.html

 • Marie

  Tydligen ska brännässla vara jättebra växtnäring, om man lägger dem i vatten några dagar och sedan häller över sin odling.

 • Miranda Toller Hovler

  Man behöver inte ha diskhandskar på sig vid plockning heller. Det finns knep att ta i växten utan att den bränns. 😉

  tack för en fantastisk sida, den har gett mycket hjälp!

  • Christian

   Jo med rätt teknik går det. Kolla filmen som finns under länken längre upp på sidan. Har du någon annan teknik får du gärna förklara hur du gör.

  • .c

   Och om en skulle bränna sig går det att ta en grövre stjälk och bryta den och stryka nässlans egen växtsaft över det brända. Bästa boten.

 • Frida Samuelsson

  Brännässlan slutar brännas inte bara vid uppvärmning, utan också vid fysisk bearbetning (som mixning, eller om man knölar runt med den lite bara). Bra om man vill äta den rå (i smoothies till exempel) eller om man bara vill spela macho och äta bladen direkt i naturen (diskhandskarna på vid plockning, bara)!

 • angelica

  jag undrar om du vet om brännäslor bränns eller sticks.