Krikon

Prunus domestica ssp. insititia
Rosväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Frukt

Använd till

DessertGeléSaft / juiceSnacksSylt

Användning

Krikon är en underart till plommon och kan därför användas på liknande sätt till sylt, marmelad, gelé, saft, och efterrättspaj.

Växtplats

Ofta odlad men förekommer även vild i t.ex. skogsbryn och vid gammal bebyggelse.

Likt vinbär, rönnbär, äpple, fläder, ros, körsbär och plommon kan krikon även skördas där den växer på allmän mark, exempelvis i parker.

Förekomst

Se större karta med observationer av krikon.

Skapad


UppdateradNamn på andra språk

Kommentarer till krikon


 • Ann

  Som barn bodde jag på Bolmsö där vi hade flera krikonträd.De bar rikligt med mörkblå, klotrunda små stenfrukter, men hade ingen god smak om de inte var frostnupna. Hittade nu en gammal kokbok från 1930 som har recept med renklor, vilket är en sorts plommon. Lite mindre, runda, i gula, gröna eller rödaktiga skal som liksom vanliga plommon inte behöver ”frysa” för användning

 • Gullan

  Jag bor i Dannäs,/ Värnamo Kommun och jag har 6 träd, de trivs nog inte här för jag har endast fått tre gula på 8a år, de förökar sig via rötterna och nu i år har jag 5 spiror som måste grävas upp och flyttas. När jag bodde i Brännehylte / Gnosjö Kommun så hade jag nog ett 50 tal träd som växte hit och dit. ( De är självsterila )

 • Gullan

  I Brännehylte utanför Hillerstorp ”i Gnosjö Kommun” hade vi drösvis av dem, de gula fast en del blev blå. När jag bodde där så gav jag bort rotskott till bland annat de där två bröderna utanför Växjö, de som var med på TV:n. Här i Dannäs har jag hittat 9 rotskott i år under / bredvid den stora busken, jag hade med mig 6 st småträd hemifrån och hit för 7 år sedan.

 • Ulrika

  Tycker också att krikon (helst de gula, supersöta) är godare att göra sylt av än vanliga plommon! (Jag gjorde nyligen en variant med kanel, citronsaft och vaniljstång, blev mums…) Jag tycker att syltsockret ”1+3” bör användas istället för vanligt, annars skulle det nog bli outhärdligt översött. 🙂

  • britt Ekman

   Finns det supersöta gula krikon. De jag plickat är supersura, som citron.

 • Patrik Persson

  Jag har mängder med krikon som växer vilt. Jag använder inte det, så ifall ngn vill ha alternativt köpa kan ni kontakta mig på p_utte@hotmail.com

  • Jan lundin

   Hej Patrik, detta är ett inlägg angående om att du 2012 la ut att du hade massor av krikon.
   Skulle det vara så att du har några rotskott att undvara så hör av dig, har sökt överallt men inte fått tag i några.
   Vänligen
   Jan lundin

   • Pontus

    Hej hörru. Har ett gammalt krikonträd nere hos pappsen utanför ljungby, småland, som skall tas ned i dagarna. Trodde det var röda plommon men icket. Krikon fick jag höra. Jag har då ingen aning om hur man identifierar ett rotskott, men det är ett gammalt träd 10-20 år på nacken (min egna uppskattning).
    Tänkte att du kanske kan dra nytta av detta.

    Du kan nå mig på 0*61*25090
    *=7 , detta för att mitt nummer inte ska synas i googles sökmotor.

    Mvh

   • Roy sjömark

    Hej jan. Jag bor i roslagen och har krikon. Rotskott finns om du vill ha.
    Du når mig på roy.sjomark@Gmail.Com

 • D

  krikon är nästan bättre att göra nånting med än plommon men sämre att äta som den är