Fläder

Sambucus nigra
Desmeknoppsväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BärBlomma

Använd till

DessertGeléÖrtteSaft / juiceSoppaVarmrättVin

Användning

Blommorna används traditionellt till saft och cider, men kan även friteras till matlagning. Blommorna skördas i juni-juli.

Fläderbär bör inte ätas råa. Koka bären 15-20 minuter. Bären kan användas till saft, gelé eller vin och skördas i september.

Både bär och blommor kan torkas och användas till örtte. Bären bör dra minst 15 minuter för att ge smak. Fläder kan med fördel kombineras med lindblom i örtte.

Innehållsämnen

Precis som lindblom innehåller fläder glykosider som lindrar infektioner och verkar febernedsättande. Antioxiderande flavonoidföreningar gör också att fläder är bra mot exempelvis influensa.

Bären är även rika på C-vitamin och betakaroten.

Förväxling

Risk för förväxling med druvfläder, som är giftig (se bild ovan). Denna har dock gröngul blomkrona och gulaaktiga blommor medan fläder har mjölkvita blommor. Klasen hos druvfläder är formad som en druvklase, medan den ätliga fläderns klase är platt. När flädern blommar har druvfläder redan utvecklat bär. Vidare är de fullmogna fläderbären svarta medan druvfläderns bär är röda. Dessutom kan fläder kännas igen på den karaktäristiska doften.

Fläder kan eventuellt också förväxlas med sommarfläder, som även den är giftig. Sommarfläder är dock en meterhög växt medan fläder är större och har vedartad stam.

Ät inte råa fläderbär. Ämnen i bären kan ge symptom som kräkningar, diarré, magkramper och illamående. Läs mer om hyldebær hos danska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

Skörda inte fläder utan att först ha bedömt växten utifrån en flora. Ät aldrig en växt som du inte med säkerhet lyckats artbestämma.

Växtplats

Skogsgläntor, lövdungar, ofta planterad nära gårdar och hus.

Likt vinbär, rönnbär, äpple, körsbär, krikon, fläder, ros och plommon kan fläder även skördas där den växer på allmän mark, exempelvis i parker.

Förekomst

Se större karta med observationer av fläder.

Skapad


UppdateradNamn på andra språk

Almindelig Hyld

Schwarzer Holunder

Black Elder

Black elderberry

Elder

black elderberry

elder

elderberry

saúco

Črni bezeg

mustaselja

sureau noir

Svartyllir

Gewone vlier

gewone vlier

Svarthyll

svarthyll

Bez czarny

Bez lekarski

Dziki bez czarny

бузина чёрная

接骨木

接骨木叶

接骨木根

接骨木花

西洋接骨木

Kommentarer till fläder


 • Kristina S

  Vad jag förstår innehållet både Fläder och Druvfläder samma magirriterande ämne som försvinner vid upphettning. Vissa gör tex saft även på Druvfläder men viktigt att de upphettads! Vilket man även gör m Fläderns bär, men vanligast är väl att använda blommorna?

 • Anita Hammer

  Jag gör saft på fläderbären o dricker den varm, jättegott!

 • Anna

  Försvinner giftet även om man gör thé (alltså låter bären dra i thévattnet) på torkade fläderbär? Eller bör man göra en infusion på dem och låta dem koka i 15-20 min?

 • Inger Christensen

  Som barn hade vi fläderbär på tomten. Min mamma kokade saft på dem och när vi var dåliga fick vi flädersoppa med äpple bitar i.
  Säkert mycket hälsosamt för oss.

 • Ronny

  Jag hade en Svärmor på 70-talet (Tyska) som kokade saft på Druvfläder och bjöd på,den var god och man kände sig varm och avslappnad efteråt, mådde helt enkelt bra.
  Jag har själv ätit råa druvfläderbär för att se om de var giftiga men inte känt något alls.
  Därför undrar jag vad det är för gift som skall vara farligt
  Om man kokar bären med vatten och sedan silar bort bären och blandar i socker, kan det vara så farligt.

  • Helena

   Hej Ronny! Uppenbarligen förväxlar du druvfläder
   med den fläder som brukats till te och saft.
   Se fler källor med bildmaterial och specifik info om druvfläder.
   Ovanstående varning på danska handlar dock om de
   ätliga fläderbären som tydligen bör kokas i 15 till 20 min innan du äter dem för att ej drabbas av magbesvär.

   • Maria

    Alla fläderbär har samma gift, som försvinner när man kokar dem. Det är vanligt i en hel del andra länder att använda druvfläder för att göra t ex saft.

 • Åsis den bästa

  Socker och stjärnanis och saften av fläderbären blir magisk en vaniljstång är också gott.

 • Stig

  Rå hyldebær kan være giftige

  Fødevarestyrelsen advarer i en pressemeddelelse mod rå hyldebær. De kan være giftige!

  Opkast, diarré, mavekramper og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser efterårets saftspændte hyldebær rå, f.eks. i en smoothie.

  Fødevarestyrelsen har på det seneste konstateret flere tilfælde, hvor forbrugere og restauranter har lavet smoothies med hyldebær, som efter kort tid har forårsaget diarré og opkastninger.

  Det er sandsynligvis naturlige giftstoffer der giver symptomerne. Mistanken retter sig blandet andet mod lektiner, som også findes i bønner og som nedbrydes ved opvarmning.

  Fødevarestyrelsen råder forbrugerne til kun at spise hyldebær som har været kogt i mellem 15 og 20 minutter.

 • Gittan

  Dags för en ny omgång flädersaft, fast av bären! Mums 😀

 • Frida Samuelsson

  Fläderbären smakar inte jättemycket i sej, men om man kokar dem med lite syrliga äpplen och en gnutta socker får man helt plötsligt fart på deras smak. Snygg blir sylten också, nästan svart. Sjukt god på ostmacka eller i glass!

  • Anna

   Åh, det låter gott! 🙂 Vilka proportioner hade du ungefär? Och tror du att det funkar med kokossocker för ändamålet, eller behöver man pektinet för konsistensen kanske?

  • Anna

   Jag såg nu att du skrev din kommentar för 10 år sedan! 😀 Men du kanske kommer ihåg ändå!? 🙂

   • Sandra

    Jag kokar med honung istället då jag inte äter socker. Googla på elderberry syrup medical medium så kommer recept upp