Svarta vinbär kan användas till saft, sylt, gelé, dessertpaj. Även röda vinbär kan användas men syrligheten gör att de helst bör blandas med sötare bär.
Svarta och röda vinbär kan även jäsas till ett smakfullt vin.
Bladen från svart vinbärsbuske ger en utmärkt smak till örtte. Svartvinbärsblad och björkblad ger ett mycket gott sällskapste.
Svarta vinbär är rika på C-vitamin och antioxidanter.
Röda vinbär kan eventuellt förväxlas med måbär, som också är ätliga.
Svarta: Odlad, fuktskogar, raviner, bäckkanter.
Röda: Odlad, skogar, stränder, alkärr.
Röda vinbär som odlas kallas för trädgårdsvinbär, medan den vilda arten (R. spicatum) kallas för skogsvinbär. Båda är ätliga men något sura, medan svarta vinbär både är godare och nyttigare.
Milina
4 mars, 2012
HEJ!
undrar hur man gör te med torkade svarta vinbärs blad?
Elin
28 juli, 2013
Jag har aldrig gjort det själv, men skulle tro att det är som med det mesta annat dvs lägg några blad i vatten och låt det sjuda i 5-10 min. Du får experimentera lite 🙂
E-L
22 augusti, 2014
Lägg finaste bladen på tork på tex myggnät. Några drar senare är allt snustorrt. Lägg då allt i en plastpåse. Mosa bladen utifrån. Tag bort den hårda bladstjälken. Förvaras sedan i en burk så det behålls torrt. Mumma !