Färsk sandsopp betraktas som en blandsvamp, och bör begränsas på grund av den något syrliga aromen. Sandsopp förekommer dock i stora mängder kan därför med fördel fylla ut många maträtter tillsammans med smakrikare svampsorter som till exempel kantarell, karljohan, trumpetsvamp eller taggsvamp.
Sandsoppen gör sig dock mycket bättre som torkad, då den torkade sandsoppen lär smaka som den giftiga men utsökta delikatessen stenmurkla.
Konservering: Utmärkt torksvamp - skiva och torka i ugn (under 50 C). Kan malas till svampmjöl.
Ingen direkt förväxlingsrisk, men för den ovane svampplockaren kan sandsoppen te sig som en pepparsopp eller örsopp, som båda saknar matvärde, eller som matsvamparna grynsopp och smörsopp. Sandsoppen kan dock lätt kännas igen på sina "fräknar".
Bland sopparna finns endast en giftig art, djävulssoppen, som dock är mycket ovanlig. Denna svamp utmärker sig tydligt genom att ha röd fot och rött rörlager. Nybörjaren bör därför undvika soppar med röd nyans.
Barrskog, ofta med tall. Fuktig hällmark på mossa och lavar. Sandig tallmark.
Anita Wästvind
22 november, 2017
Tillagar just nu sås på torkad sandsopp. Mmmm, jättegott! Inte riktigt lika god som stenmurkla tyvärr, men ett väldigt bra giftfritt alternativ.
o3
2 december, 2014
svampmjöl som en blandar ner i smält sen rumstempererat smör och ställer i kylen och har på kex t.ex 🙂