Kantarell

Cantharellus cibarius

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

SoppaVarmrätt

Användning

Kantarell och blek kantarell tillhör våra vanligaste matsvampar. God smörstekt eller med olivolja och vitlök, men också god tillsammans med mindre smakrika svampar i grytor, soppor m.m.

Konservering: Förkoka och frys in. Torkning av kantarell rekommenderas inte på grund av att smaken då blir alltför koncentrerad.

Förväxling

Blek kantarell (sommarkantarell) är en variant av kantarell med lika stort matvärde.

Kantareller kan förväxlas med narrkantarell som dock har mjukare svampkött samt tunna och täta skivor på hattundersidan. Narrkantarellen är inte giftig men saknar matvärde.

Växtplats

Kantarell: barr- och blandskog, ”enebackar”.

Blek kantarell: Lövskog med bok, hassel, ek och björk.

OBS: Kantareller växer ofta dolt under mossan. Leta noggrant men lyft försiktigt.

Förekomst

Se större karta med observationer av kantarell.

Övrigt

De flesta kantareller kommer under hösten. Den bleka kantarellen kommer dock tigare, ibland runt midsommar, och kallas därför även för sommarkantarell.

Skapad


UppdateradNamn på andra språk

Kommentarer till kantarell


  • Lisbeth Lindgren

    Hej
    Jag vill bara säga tack för en underbar ’sajt’. Att folk ger sig tid att ge denna information och så snyggt och trevligt presenterad, det uppskattar jag med hela mitt hjärta. Jag är så glad för internet. Jag kan läsa om allt jag vill. Och ändå sitta hemma. Så bra för sjuka och andra som inte kommer ut så lätt. ang kantarellen så älskar jag den , men hittar den tyvärr alltför sällan. ps , jag är särskilt intresserad av vad som är ätbart och nyttigt i vår omgivning. Jag funderade om man kan leva helt enbart på vad naturen ger under en vår och sommar. Och spara pengar 🙂 till en resa eller nåt,ds