Både rödgul och svart trumpetsvamp kan med fördel användas som kryddsvamp i en rad olika maträtter. Anses likt trattkantarell vara särskilt god i soppor och såser.
Svart trumpetsvamp är ofta eftersökt av gourmeter och blir särskilt god om den steks i gjutjärnspanna med persilja, vitlök och olivolja.
Konservering: Torka på tidningspapper. Förvara mörkt och torrt. Torkad trumpetsvamp kan malas till svampmjöl och agera smaksättare.
Det finns ingen direkt förväxlingsrisk för svart trumpetsvamp.
Rödgul trumpetsvamp påminner om trattkantarell, som har lika stort matvärde.
OBS: Varken trattkantarell eller rödgul trumpetsvamp ska plockas flera åt gången eftersom det då finns risk att av misstag få med den liknande toppig giftspindling. Den senare är mycket giftig men utmärker sig genom att ha toppig hatt.
Det finns även viss risk för förväxling med slemmurkling, som inte är giftig men saknar matvärde. Slemmurklingen har dock ingen trattformad hatt utan en bucklig ”mössa”, samt en geléaktig kropp.
Rödgul trumpetsvamp: Barrskog, fuktig och frodig mossa, kärrkanter.
Svart trumpetsvamp: Mossig barr- och blandskog, ofta bland ek och hassel.
Rödgul trumpetsvamp kan skördas mellan juli-oktober, medan svart trumpetsvamp endast förekommer augusti-september.
Maria
16 oktober, 2012
Jag och syrran hittade ca 3,5 kilo svart trumpetsvamp i söndags (läs 14:e Oktober). I Stockholmstrakten. Klimatet ändras och tack vare den varma hösten kan man fortfarande hitta denna delikatess i skogarna. Kanske värt att notera och uppdatera informationssidan med? Vore trist om folk gick miste om godingarna pga att informationen inte är samtida…
Signe
19 maj, 2012
Har ätit trumpetsvamp en par ggr. Det kallar jag gourmetmat.
En dröm vore att få uppleva denna njutning igen. Men ett hinder är min outvecklade förmåga att själv ta mig fram i skogen liksom bristande kunskap om ett ställe där denna unika svamp finns.
Även om jag nu mestadels övergått till rawfood så får stekt trumpetsvamp bli ett undantag. Har du tips på någon grupp som är specialist på denna svamp? Men den finns väl barapå hösten ell hur? Ljus och kärlek
Joakim Stefansson
14 maj, 2012
Bra artikel, bra sida, men gourmand(-er) betyder storätare. Kanske menar ni gourmet(-er)? Ursäkta petigheten.
Niklas
8 juni, 2021
En gourmand är en person som uppskattar att äta god mat.
klas jaederfeldt
27 augusti, 2010
rödgul trumpetsvamp heter den, för att skilja den från svart trumpetsvamp