Trattkantarell

Craterellus tubaeformis

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

KryddaSoppaVarmrätt

Användning

Används likt kantarell som kryddsvamp i olika maträtter. Anses ofta vara särskilt god i soppor och såser. Torkad trattkantarell kan malas till svampmjöl och agera smaksättare.

Konservering: Torka på tidningspapper. Förvara mörkt och torrt. Mal till svampmjöl för att spara plats. Trattkantareller går också att förkoka och frysa in.

Förväxling

Kan förväxlas med rödgul trumpetsvamp, som dock kan användas på samma sätt.

OBS: Trattkantarell och trumpetsvamp bör alltid plockas en och en eftersom det annars finns risk att av misstag få med den liknande toppiga giftspindelskivnlingen. Den senare är mycket giftig men utmärker sig genom att ha toppig hatt och rödbruna skivor.

Det finns även viss risk för förväxling med slemmurkling, som inte är giftig men saknar matvärde. Slemmurklingen har dock ingen trattformad hatt utan en bucklig ”mössa”, samt en geléaktig kropp.

Växtplats

Bland mossa i barr- och blandskog.

Förekomst

Se större karta med observationer av trattkantarell.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till trattkantarell


  • Inger Lindberg

    Jag fryser in trattkantarell utan att förvälla den och använder den sedan till att laga soppa eller i en gryta.

  • Cristina Bengtsson

    Hej det gör jag med, men jag brukar dela dem forst, tvätta dem och köka lite så vatten rinner av sen packa dem och fryser dem , men tack for ledtråd jag viste inte själv om man kunnde frysa dem utan att köka dem men det går säkert bra också. M.VH.-

  • heidi

    Trattkantareller blir beska när man färskfryser dem. Inget jag skulle rekommendera.
    Kokar alltid in dem nu sedan jag fick veta det, och skillnaden är stor. Lycka till i skogen.

  • Eivor Petersson

    Jag brukar torka min svamp på tidningspapper, men flera av trattisarna blir kolsvarta och luktar lite illa innan de torkar.
    Vad beror detta på?

    • Marcus Edlund

      Dom är för blöta eller gamla när de läggs på pappret så de ruttnar under torkningen. Dela i mindre bitar och lägg gärna på myggnät på torkställning eller liknande så det blir mer luft runt bitarna. Har du luftvärmepump kan du även använda den för att hjälpa till med torkningen.

      • Eivor Petersson

        Tack för ditt svar, men jag tycker att de känns och ser lika fräscha ut!
        Men jag kanske inte kollat och bytt papperet de ligger på för torkning så
        noga.
        De som torkat och blivit svarta luktar sedan de torkat bra, kan jag använda dom ändå även som små svarta kolbitar?