Trattkantarell

Cantharellus tubaeformis

Svårighetsgrad

Användbara delar

Svamp

Använd till

KryddaSoppaVarmrätt

Användning

Används likt kantarell som kryddsvamp i olika maträtter. Anses ofta vara särskilt god i soppor och såser. Torkad trattkantarell kan malas till svampmjöl och agera smaksättare.

Konservering: Torka på tidningspapper. Förvara mörkt och torrt. Mal till svampmjöl för att spara plats. Trattkantareller går också att förkoka och frysa in.

Förväxling

Kan förväxlas med rödgul trumpetsvamp, som dock kan användas på samma sätt.

OBS: Trattkantarell och trumpetsvamp bör alltid plockas en och en eftersom det annars finns risk att av misstag få med den liknande toppiga giftspindelskivnlingen. Den senare är mycket giftig men utmärker sig genom att ha toppig hatt och rödbruna skivor.

Det finns även viss risk för förväxling med slemmurkling, som inte är giftig men saknar matvärde. Slemmurklingen har dock ingen trattformad hatt utan en bucklig ”mössa”, samt en geléaktig kropp.

Växtplats

Bland mossa i barr- och blandskog.

Förekomst

Se större karta med observationer av trattkantarell.

Övrigt

Läs mer om trattkantarell på svampguiden.

Skapad


Uppdaterad


Kommentarer till trattkantarell


  • Inger Lindberg

    Jag fryser in trattkantarell utan att förvälla den och använder den sedan till att laga soppa eller i en gryta.

  • Cristina Bengtsson

    Hej det gör jag med, men jag brukar dela dem forst, tvätta dem och köka lite så vatten rinner av sen packa dem och fryser dem , men tack for ledtråd jag viste inte själv om man kunnde frysa dem utan att köka dem men det går säkert bra också. M.VH.-

  • heidi

    Trattkantareller blir beska när man färskfryser dem. Inget jag skulle rekommendera.
    Kokar alltid in dem nu sedan jag fick veta det, och skillnaden är stor. Lycka till i skogen.