Av syrenblomman kan man göra saft och gelé/marmelad. Blomman går att äta rå eller kan användas som dekoration i en sallad. Till en dessert kan blommorna kanderas genom att de doppas i vispad äggvita. Därefter strös socker eller florsocker över och slutligen torkas de kanderade blommorna.
Syrenblomman skall ha en febernedsättande verkan.
Odlad i trädgårdar och parker. Förvildad i närheten av gårdar, samhällen och gamla ödetomter.
Anderberg, A. (2010). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/olea/syrin/syrivul.html [2012-01-10]Giftinformationscentralen (u.å.). http://giftinformationscentralen.se/search.asp?sSearch=syren [2012-01-10]Ljungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaPlants for a future (u.å.). http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Syringa+vulgaris [2012-01-10]
Kevin B
20 juli, 2024
Kan man även äta bladen?
Patrik Dahlqvist
3 juni, 2021
Jag har testat att göra syren saft, den blir besk men med lite socker blir den godare 😉 3 dl socker och kanske 2-3 droppar av någon syra 😉 mums ;P
Jac
1 januari, 2019
Hej! Älskar syren! Någon som vet om Syringa Microphylla, alltså småbladig syren, också är ätlig? Tacksam om någon kan svara!
Lotta
15 februari, 2019
Visst är den det. Jag brukar göra syrensaft och blommor används i bakverk som dekor.
en konstig människa
25 mars, 2019
jag tror det
Britt-Mari
7 juni, 2016
Härligt sätt att bevara lite sommarkänsla! Älskar härliga tips.
Michel
8 juni, 2015
Måste testa.