Av syrenblomman kan man göra saft och gelé/marmelad. Blomman går att äta rå eller kan användas som dekoration i en sallad. Till en dessert kan blommorna kanderas genom att de doppas i vispad äggvita. Därefter strös socker eller florsocker över och slutligen torkas de kanderade blommorna.
Syrenblomman skall ha en febernedsättande verkan.
Odlad i trädgårdar och parker. Förvildad i närheten av gårdar, samhällen och gamla ödetomter.
Läs mer om syren på den virtuella floran och POM.
Anderberg, A. (2010). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/olea/syrin/syrivul.html [2012-01-10]Giftinformationscentralen (u.å.). http://giftinformationscentralen.se/search.asp?sSearch=syren [2012-01-10]Ljungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaPlants for a future (u.å.). http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Syringa+vulgaris [2012-01-10]
Patrik Dahlqvist
19:59 3 juni, 2021
Jag har testat att göra syren saft, den blir besk men med lite socker blir den godare 😉 3 dl socker och kanske 2-3 droppar av någon syra 😉 mums ;P
Jac
00:44 1 januari, 2019
Hej! Älskar syren! Någon som vet om Syringa Microphylla, alltså småbladig syren, också är ätlig? Tacksam om någon kan svara!
Lotta
18:43 15 februari, 2019
Visst är den det. Jag brukar göra syrensaft och blommor används i bakverk som dekor.
en konstig människa
09:26 25 mars, 2019
jag tror det
Britt-Mari
08:28 7 juni, 2016
Härligt sätt att bevara lite sommarkänsla! Älskar härliga tips.
Michel
16:39 8 juni, 2015
Måste testa.