Unga blad och toppskott av spjutmålla kan, likt svinmålla och strandmålla, användas som spenat eller ingå i en sallad. Som råa kan bladen vara lite grand bittra i smaken, därför är kokning att föredra. När spjutmållan växer på salthaltig mark absorberas saltet och ger avlagringar på bladytorna, vilket tillför en naturlig saltning i matlagningen.
Spjutmållans frö kan malas till pulver och användas som förtjockningsmedel i t ex soppa eller för att dryga ut mjöl till bröd eller muffins. Fröna är dock små och ganska svåra att skörda.
Släktet strandmållor innehåller kalcium, fosfor och protein; spjutmållans frö 16% protein och ett stort antal aminosyror.
Spjutmålla kan förväxlas med olika mållor (Chenopodium spp.), t ex svinmålla, och andra strandmållor (Atriplex spp.), särskilt när växterna är unga. Dessa förväxlingar är dock ofarliga då det inte förekommer några olämpliga arter i dessa släkten. Spjutmålla kan kännas igen på den tvärt avskurna bladbasen.
Undvik att skörda vid jord som blivit konstgödslad, då bladen kan innehålla skadliga mängder nitrat.
Spjutmålla är vanligt förekommande på havsstränder från Bohuslän till Uppland och är sällsynt utmed norrlandskusten; tångvallar, blöta strandängar, vasskärr. Arten kan också påträffas i inlandet på kväverik kulturmark; planteringar, gödselstäder, vägkanter.
Anderberg, A. (2000). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/chenopodia/atrip/atripro.html [2014–05–12]Bassett, I.J., Munro, D.B. (1987). THE BIOLOGY OF CANADIAN WEEDS.: 81. Atriplex patula L., A. prostrata BOUCHER EX DC., AND A. rosea L. Canadian Journal of Plant Science, 67(4), ss. 1069–1082Mossberg, B. & Stenberg, L. (2010). Den nya nordiska floran. [3 tr.] Stockholm: Wahlström & WidstrandNationalencyklopedin (2014). Spjutmålla. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/spjutmålla [2014–05–12]Plants for a future (u.å.). http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Atriplex+hastata [2014–05–12]Tull, D. (2013). Edible and Useful Plants of the Southwest: Texas, New Mexico, and Arizona. University of Texas PressWright, J. (2009). Edible Seashore: River Cottage Handbook. Bloomsbury