Syren

Syringa vulgaris
Syrenväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

Blomma

Använd till

DessertGeléSaft / juiceSallad

Användning

Av syrenblomman kan man göra saft och gelé/marmelad. Blomman går att äta rå eller kan användas som dekoration i en sallad. Till en dessert kan blommorna kanderas genom att de doppas i vispad äggvita. Därefter strös socker eller florsocker över och slutligen torkas de kanderade blommorna.

Syrenblomman skall ha en febernedsättande verkan.

Växtplats

Odlad i trädgårdar och parker. Förvildad i närheten av gårdar, samhällen och gamla ödetomter.

Förekomst

Se större karta med observationer av syren.

Skapad


Uppdaterad



Referenser

Namn på andra språk

Anderberg, A. (2010). Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/olea/syrin/syrivul.html [2012-01-10]Giftinformationscentralen (u.å.). http://giftinformationscentralen.se/search.asp?sSearch=syren [2012-01-10]Ljungqvist, K. (2011). Nyttans växter: uppslagsbok med över tusen växter : historik om svensk medicinalväxtodling. 3., [rev.] uppl. Dals Rostock: CallunaPlants for a future (u.å.). http://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Syringa+vulgaris [2012-01-10]

Kommentarer till syren


  • Patrik Dahlqvist

    Jag har testat att göra syren saft, den blir besk men med lite socker blir den godare 😉 3 dl socker och kanske 2-3 droppar av någon syra 😉 mums ;P

  • Jac

    Hej! Älskar syren! Någon som vet om Syringa Microphylla, alltså småbladig syren, också är ätlig? Tacksam om någon kan svara!

    • Lotta

      Visst är den det. Jag brukar göra syrensaft och blommor används i bakverk som dekor.

    • en konstig människa

      jag tror det

  • Britt-Mari

    Härligt sätt att bevara lite sommarkänsla! Älskar härliga tips.

  • Michel

    Måste testa.