Harsyra

Oxalis acetosella
Harsyreväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlomma

Använd till

DessertKryddaMåltidsdryckSallad

Användning

Bladen används som citrusliknande komplement i sallad eller som smakförstärkare till sås. Går bra ihop med russin och äpple och kan med fördel ingå som citrusliknande bas i efterrätter. Kan även blandas med vatten till måltidsdryck.

Blommorna kan användas på samma sätt som ovan, och utgör även en vacker dekoration i sallad.

Harsyran är en utmärkt smakförbättrare i rotbaserad "överlevnadsmat" som ofta är besk.

Innehållsämnen

Eftersom harsyra innehåller oxalsyra bör vi inte äta alltför mycket av örten och personer med njursten bör helt undvika harsyra.

Växtplats

Naturmark; såväl löv-, som barrskog.

Förekomst

Se större karta med observationer av harsyra.

Övrigt

Harsyra kallas ibland för skogens barometer, eftersom harsyrans blad fälls ihop när regn är att vänta.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Skovsyre

Wald-Sauerklee

Waldsauerklee

Sleeping-Beauty

Wood-sorrel

common wood sorrel

mountain woodsorrel

wood sorrel

acedera ácida

acederilla

acederilla de tres hojas

acederilla oficinal

acetosilla

agrella

agrillo

alelluya

aleluja

aleluya

aleluya blanca

aleluya de Europa

aleluyas

hierba de la erisipela

hierba de la erisipela acedera

lújula

oxitrifilon

oxálida blanca

pan de cuclillo

pan de cuco

pan do cuco

trifolio aceitoso

trifolio acetoso

trifolio-acetoso

trifolio-aleluya

trébol acedo

trébol ácido

trébol ácido que llaman aleluya

tárrago de monte

vinagrera

vinagrera blanca

vinagrillo

Ketunleipä

Käenkaali

Metsäkäenkaali

ketunleipä

metsäkäenkaali

"Pain de coucou, Oxalis petite oseille, Surelle, Alleluia"

Oxalide petite oseille

Oxalis petite oseille

Súrsmæra

Acetosella

Acetosella dei boschi

Witte klaverzur

Witte klaverzuring

szczawik zajęczy

Заячья капуста

Кислица обыкновенная

Kommentarer till harsyra


  • Sophia

    hittar ingen stans förklaringen på hur man gör harsyre lemonad?, någon som kan, vet?

    Annars en helt underbar sida med så mycket information som man behöver i sitt upptäckande av vilda och ogräs växter!

    • Sebastian

      @Sophia, gissar att du kan mortla eller på annat sätt lätt stöta/krossa harsyra i vatten för att få ut smaken.
      Men vet egentligen inte.

      Läste nyss att mjölk neutraliserar oxalsyran i harsyra (vet ej om det är sant), så ett intressant experiment kan vara att stöta den i mjölk istället för vatten?

      Kan kanske till och med användas till att göra harsyra-sås till mat?

  • Inger Fändrik

    Jag och många av barnen smakade och åt surklöver / harsyra i måndags.
    Lite tips och fakta att kanske berätta om.

  • Pontus

    Kan någon upplysa mig om smaken av harsyra är snarlik smaken av ängssyra?