Harsyra

Oxalis acetosella
Harsyreväxter

Svårighetsgrad

Användbara delar

BladBlomma

Använd till

DessertKryddaMÃ¥ltidsdryckSallad

Användning

Bladen används som citrusliknande komplement i sallad eller som smakförstärkare till sås. Går bra ihop med russin och äpple och kan med fördel ingå som citrusliknande bas i efterrätter. Kan även blandas med vatten till måltidsdryck.

Blommorna kan användas på samma sätt som ovan, och utgör även en vacker dekoration i sallad.

Harsyran är en utmärkt smakförbättrare i rotbaserad "överlevnadsmat" som ofta är besk.

Innehållsämnen

Eftersom harsyra innehåller oxalsyra bör vi inte äta alltför mycket av örten och personer med njursten bör helt undvika harsyra.

Växtplats

Naturmark; såväl löv-, som barrskog.

Förekomst

Se större karta med observationer av harsyra.

Övrigt

Harsyra kallas ibland för skogens barometer, eftersom harsyrans blad fälls ihop när regn är att vänta.

Skapad


Uppdaterad



Namn på andra språk

Wald-Sauerklee

Sleeping-Beauty

Wood-sorrel

mountain woodsorrel

Ketunleipä

Käenkaali

Metsäkäenkaali

"Pain de coucou, Oxalis petite oseille, Surelle, Alleluia"

Oxalide de montagne

Witte klaverzuring

Kommentarer till harsyra


  • Martin

    Gällande oxalsyran i harsyran vilket även rabarber har så vid vintillverkning så tar man kalk för att få bort syran ur vinet (2g kalk per 1 kg rabarber). Och äggskal innehåller 97% kalk, så med en mortel och några kokta ägg så borde man få bort det, i teorin vill säga.

  • Pontus

    Kan någon upplysa mig om smaken av harsyra är snarlik smaken av ängssyra?

  • Inger Fändrik

    Jag och många av barnen smakade och åt surklöver / harsyra i måndags.
    Lite tips och fakta att kanske berätta om.

  • Sophia

    hittar ingen stans förklaringen på hur man gör harsyre lemonad?, någon som kan, vet?

    Annars en helt underbar sida med så mycket information som man behöver i sitt upptäckande av vilda och ogräs växter!

    • Sebastian

      @Sophia, gissar att du kan mortla eller på annat sätt lätt stöta/krossa harsyra i vatten för att få ut smaken.
      Men vet egentligen inte.

      Läste nyss att mjölk neutraliserar oxalsyran i harsyra (vet ej om det är sant), så ett intressant experiment kan vara att stöta den i mjölk istället för vatten?

      Kan kanske till och med användas till att göra harsyra-sås till mat?