Bladen kan användas färska och torkade till ett örtte som är bra vid rethosta och luftvägsproblem.
Groblad kan också ingå i grytor och annan matlagning tillsammans med andra bladväxter.
Groblad har en starkt sårläkande effekt och är bra mot skrubbsår, svårläkta sår och för att få ut stickor. Rengjorda färska eller *torkade blad läggs om såret i minst sex timmar, helst nattetid då kroppen har tid för läkande. På morgonen kan såret se värre ut beroende på att varet kommit ut. Efter att såret tvättats rent, gärna med kamomillte, görs en ny omläggning.
På grobladets fruktstängel kan man ta fröna och använda som linfrö.
* Torkade blad blötläggs några timmar sedan torkar man av vattnet och hackar dem innan användning.
Innehåller ett slem som mjukar upp vid sårskorpan vilket möjliggör för växtens garvämnen och xantofyll att verka mer aktivt. Groblad innehåller det starkt antibakteriella ämnet aucubin.
I Sverige finns det åtta sorters kämpar, däribland groblad. Groblad har violetta eller gula ståndarknappar samt breda blad som inte är lika grovhåriga som rödkämpens. Svartkämpens blad (som är lika användbara som groblad) är något mer avlånga.
Kulturmark; trampad jord, gräsmatta, gårdsplaner, vägrenar.
Groblad kalls även för dragblad; troligen för att det går att rynka ihop bladet genom att dra i bladets trådar eller p.g.a. dess förmåga att "dra ut" stickor och föroreningar från ett sår.
Den närbesläktade svartkämpen kan användas på liknande sätt som groblad och har samma läkande förmågor. Svartkämpe skördas maj-augusti.
Naturare
26 september, 2023
Jag kan meddela att grobladets saft inte fungerade mot bakterie Micrococcus luteus.
elias
28 december, 2016
hej
undrar om min fru får dricka groblads te
hon amar vår lilla tjej som är 2 veckor
min fråga är om te går över till mjölk o om
den är farlig för barnet
tänkte att hon testar groblads te
då hon har problem med för hög blodtryck
o kolesterol
mvh
William
31 december, 2016
Hej.
Groblad används ju ofta som en läkeväxt inom folkmedicin, och av vad jag vet finns inga ämnen i växten som är farliga i större eller mindre mängder. T.ex innehåller växten Kalcium, Vitamin A och flera andra bioaktiva ämnen. Så ja, det är ingen fara att dricka grobladste. Dock bör man tänka på var man plockar växten; helst inte vid vägkanter i väl använda stigar. I skog eller landsbygd; ute på fält eller borta från avgaser och fordon. Tvätta växten ändå. Om ni ännu är osäkra bör ni kanske ta en mindre mängd te; inte alltför stor.
Mvh, William.
Anders Karlsson
17 juni, 2016
Groblad passar ocskå bra till fotvård. Lägg bladen i vatten och låt sjuda upp (enligt min sagesman ska de inte koka). Använd vätskan till fotbad och du får fötter mjuka som på bebisar!
Camilla
24 maj, 2016
hur förvaras groblad? Tänkte så det fortfarande går att använda i höst om man plockar nu?
Greta Gustafsson
26 augusti, 2014
Ja groblad har räddat mej och mina 6 pojkar många gånger, jag blir inte trodd men så är det.Jag önskar flera skulle förstå vilken läkande kraft dom har, då skulle det inte behövas så många läkarbesök Det är nästan trolldom i bladen
Veronica
18 juni, 2014
Groblad är även fantastiska om man får insektsbett, speciellt myggbett. Det är bara att gnida bladet på bettet, tag flera blad och försök att få ut saften ur bladet. Bettet försvinner efter ett tag. Själv är jag allergisk mot myggbettoch blir väldigt svullen men hittar jag några groblad att gnugga på så försvinner de!
Henrik Petersson
19 maj, 2013
Det stämmer inte att Groblad är den enda växt som innehåller aucubin. Exempel på andra växter som innehåller ämnet är: Guttaperkaträd, Kornellväxter och Måreväxter.
Vera
20 juli, 2012
Vad fantastiskt 😉
Filmon
29 maj, 2012
Kan man inte äta den rå, till exempel i sallad?
Ulf Lundin
6 augusti, 2010
Sårbehandling: det är undersidan på bladet som ”drar ut”.
thomasburman
29 september, 2011
Grodblad=Samen’s plåster , jag sköljer bladen och lägger bladets ovansida mot såret på grund av ytans bakteriedödande egenskaper……testa att lägga 2 blad i bakterieodlingar ,en med bladet upp/ner så får vi se resultatet